Odhlučnenie bytu pri rekonštrukcii

Odhlučnenie bytu pri rekonštrukcii

Akustická pohoda je jedným z hlavných kritérií na zabezpečenie príjemného bývania.

A  hoci sa to na prvý pohľad, respektíve na prvé počutie nezdá, v byte máme široké spektrum rôznych zvukov a hlukov. Začína to hlukom z ulice, ďalej rôzne zvuky od susedov až po hluk, ktorý vychádza z našej vlastnej kúpeľne.  Ďalším zdrojom hluku môžu byť dvere od výťahu a jeho hlasná prevádzka, dupot po schodoch alebo zvuky šíriace sa zo starých bytových jadier s nízkou zvukovou izoláciou alebo kroky susedov nad nami. Tieto „hluky“ sa šíria buď vlnením vzduchom a keď narazia na pevnú prekážku, jemne rozvibrujú aj jej častice a časť vĺn cez ňu prenikne, alebo priamym rozvlnením konštrukcie (kročajový hluk).  Už malý, stále opakujúci sa ruch nám môže naše bývanie pekne znepríjemniť. Nie je nič horšie, ako keď si večer po návrate z práce, musíme vypočuť rozhovor našich susedov, vŕzgania podlahy či postelí, zvukov tečúcej vody, splachovania záchodov a detí behajúcich ponad vaše hlavy. Tieto nepríjemné situácie sa však dajú aspoň čiastočne eliminovať.

V prvom rade by ste mali vedieť, ktorý zvuk nám prekáža. A čo sa s tým dá robiť. Pri plánovaní rekonštrukcie bytu by sme určite nemali podceniť výber vhodných materiálov a riešení, ktoré nám môžu pomôcť nepríjemné zvuky, ktoré nám najviac prekážajú aspoň čiastočne eliminovať.

 

Hluk zo spoločných priestorov

Hluk zo spoločných priestorov sa dá čiastočne riešiť výmenou vstupných bytových dverí. Akustické dvere sú schopné pohltiť o sto percent viac decibelov ako obyčajné drevené dvere. Ďalším zdrojom hlukusú zvuky, ktoré najčastejšie vychádzajú zo starého bytového jadra. Keď pri rekonštrukcii bytu vymeníme staré umakartové jadro za murované alebo sadrokartónové so zvukovou izoláciou, určite sa nám podarí aspoň čiastočne zvýšiť našu akustickú pohodu. Pri rekonštrukcii bytového jadra však nesmieme zabudnúť ani na kanalizáciu. Najväčším miestom vzniku hluku v rámci vnútornej kanalizácie sú hlavné zvislé potrubia, ktoré rušia často viacerých užívateľov bytových domov zároveň. Bežné inštalované potrubia z plastu – HT systém z polypropylénu alebo nebodaj neprípustný novodur z PVC je z hľadiska akustiky vzhľadom na nízku hmotnosť materiálu veľmi slabý. Naproti tomu stojí možnosť inštalovať odhlučnené potrubie, ktoré ponúkajú renomovaní výrobcovia odpadových potrubí. Oproti bežným rúram z plastu v porovnaní s odhlučneným potrubím, je útlm v subjektívnom vnímaní hluku ľudským organizmom takmer 16-násobný. Súčasné stavebné materiály sú už navrhované s ohľadom na zvukovú nepriepustnosť. Ak k tomu pridáme ešte kvalitné podlahy, účinok zvukovej izolácie bude ešte lepší.

 

Hluk z ulice

Pri eliminácii rušivých zvukov, ktoré nám do bytu doliehajú z ulice sú základom kvalitné okná. Napriek tomu, že okná spravidla predstavujú najtenšie miesto vonkajšej konštrukcie objektu, môžeme výberom správnych kompontntov podstatne zredukovať rušivý hluk zvonku.

Podľa miery akustického izolačného účiku sa okná rozdeľujú do šiestich tried zvukovej nepriezvučnosti. Platí, že čím vyššia trieda, tým lepšia zvuková izolácia. Medzi základné faktory, ktoré ovplyvňujú priepustnosť hluku, patrí správny výber skiel a rámov, ale aj kvalita prevedenej montáže.

 

Hluk od susedov

Po rekonštrukcii bytov sa mnoho ľudí stretáva so zvýšeným hlukom, ktorý prichádza od susedov, prípadne sa môže stať, že aj vaši susedia sa nedobrovoľne dozvedia niečo viac z vášho života, vypočujú si vaše rozhovory, prípadne presne poznajú príchody a odchody Vašej manželky obutej v elegantných lodičkách.

Pri rekonštrukcii bytu je preto potrebné pamätať na to, že pokiaľ sme 20 rokov mali v celom byte na dlážke kvalitné hrubé koberce, ktoré teraz v rámci modernizácie našej domácnosti nemilosrdne vyhodíme, musíme túto izoláciu nejako nahradiť. Aj robustné obývacie steny, ktoré sme mali po obvode celej obývačky pohltili značnú časť našich rozhovorov.

Základným a aj najčastejším spôsobom zlepšenia akustických vlastností v byte je inštalácia novej, najčasejšie laminátovej alebo plávajúcej podlahy. Pre zabezpečenie dobrej zvukovej izoláie podlahy je nevyhnutná aplikácia podložky tlmiacej krokový hluk pod krytinu. Ľudské ucho je citlivé na vysoké frekvencie, ktoré sú napríklad výrazné pri krokovom efekte laminátových podláh. Účinnosť podložky je tým vyššia, čím vyššia je pružnosť podložky a nižšia jej dynamická tuhosť. K tlmeniu krokového efektu môže prispieť tiež prilepenie podlahovej krytiny k podložiu.

Takéto základné úpravy, ktoré by mali prebehnúť pri každej rekonštrukcii bytu a bytového jadra spolu s jednoduchými trikmi ako napríklad zaplniť spoločnú stenu so susedom knižnicou alebo šatníkovou skriňou, rozmiestnením viacerých kusov nábytku, ktorý svojou členitosťou rozbíja zvuk a podobne, nám zabezpečia základný akustický konfort. Takto môžeme bežný hluk znížiť až o 75 %.

Ak ale máte hlučných susedov priamo nad hlavou, jediná možnosť, ako bývať v byte a zachovať si duševné zdravie,  je akustická izolácia stropu. A keby sme chceli byť veľmi dôslední, existuje aj možnosť akustickej izolácie spoločných stien. V tomto prípade však musíme akceptovať, že napr. 20 cm hrubá izolácia pri päť metrov dlhej stene vám uberie z pôdorysu miestnosti presne jeden štvorcový meter.

Ak si budete vyberať zvukovú izoláciu, informácie o ich útlme a za akých podmienok väčšinou výrobcovia neudávajú, pretože tieto parametre sa vždy viažu na  konkrétnu stavebnú konštrukciu. Ale nájdete parameter hustoty izolačného materiálu. A samozrejme platí, čím bude vyššia, tým bude izolácia viac pohlcovať hluk.

 Zdroj: Rehau, s.r.o., www.efilip.sk

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.