Ako vybrať správne okná pri rekonštrukcii bytu

Ako vybrať správne okná pri rekonštrukcii bytu

Okná bývajú obvykle pri rekonštrukcii prvé, ktoré sa rozhodneme vymeniť. Je to najrýchlejší spôsob ako si zvýšiť príjemný pocit z bývania v našom dome alebo byte.

Od nových okien očakávame najmä zlepšenie tepelnej pohody v byte a samozrejme aj príjemnejšiu manipuláciu pri  vetraní a umývaní. V súčastnosti, kedy sa vo veľkom realizujú komplexné obnovy bytových domov, je výmena okien podmienkou ďalšieho zateplenia budovy, keďže dodatočná výmena okien po zateplení celého bytového domu by mohla narušiť detail ostenia, a to si často vyžaduje opätovnú prácu zatepľovacej firmy a zvýšenie finančných nákladov.

Napriek tomu, že výmena okien je finančne náročná, práve v snahe ušetriť sa často stáva, že výber vhodného okna realizujeme len na základe zdanlivo finančne výhodných reklamných ponúk. Často to má ale nežiaduce následky v podobe orosovanie okien, vlhkých stien a vzniku plesní. Preto by sme pri výbere okien mali venovať pozornosť aj iným, pre výber naozaj kvalitného okna omnoho podstatnejším kritériá.

Základné kritériá výberu

Pri výbere okna je najdôležitejšia existencia platného certifikátu, ktorý potvrdzuje základné funkčné vlastnosti autorizovanou štátnou skúšobňou. Kupujúci by mal dať prednosť kvalitnému výrobcovi s certifikátom a referenciami o realizácii jeho výrobkov.

Po technickej stránke musia okná spĺňať 4 normové kritériá: kritérium tepelnotechnických vlastností, kritérium povrchovej teploty, kritérium výmeny vzduchu a energetické kritérium.

Samozrejme je potrebné zohľadniť aj dizajn - t.j. farba, tvar a materiál, z ktorého sú okná zhotovené. V súčastnosti sa najčastejšie používajú na zhotovenie okien plast, drevo, hliník, prípadne oceľ. Pokiaľ vyberáme okná do bytu, v bytovom dome, v ktorom sú všade namontované biele plastové okná, je vhodné sa prispôsobiť, aby sme nenarušili jednotný vzhľad domu.

 

Okná podľa materiálu zhotovenia

 

Drevo

Technológia výroby drevených okien (nazývaných aj eurookná) je dnes už neporovnateľná s technológiami z pred dvadsiatich rokov. Základom je profil vyrobený najčastejšie z troch lamiel vzájomne spojených vode odolným lepidlom (Obr. 3). Trojvrstvový hranol eliminuje nepriaznivé vlastnosti dreva spôsobené rozmerovými zmenami vplyvom vlhkosti. Nežiaduce chyby dreva ako sú hrče, smolné kanáliky a trhliny sú v jednotlivých lamelách vyrezávané a lamely sú opäť na dĺžku spájané klinovými čapmi malých rozmerov. Často sú obrysy týchto spojov viditeľné aj na povrchu pod povrchovou úpravou dreva. Pokiaľ si kupujúci nepraje, aby tieto spoje boli zreteľné, je možné vyrobiť vrchné lamely z jedného kusa.

Pri kúpe drevených okien je nutné mať na pamäti, že ide o prírodný materiál s rôznymi podmienkami rastu, ktoré sa niekedy prejavia v miernych odchýlkach farby, najmä pri použití lazúrovacích lakov, kde je vidno drevné vlákna pod povrchovou úpravou dreva. Pri povrchovej úprave drevených okien je dôležité, aby výrobca rozlišoval hrúbku povrchovej úpravy na interiérovej a exteriérovej strane okna. Toto je dôležité z hľadiska umožnenia odparenia vody, ktorá sa dostala do dreva počas jeho používania, napríklad cez zasklievacie lišty pri zvýšenej vlhkosti v niektorých miestnostiach bytu (najmä v spálni alebo kuchyni) v zimnom období. Často prezentovaným handicapom drevených okien je starostlivosť o povrchovú úpravu. Ide o prírodný materiál a tak, ako sa staráme o povrchovú úpravu dreveného nábytku, tak je potrebné sa starať o povrchovú úpravu drevených okien.

 

Hliník

Hliník nemá dostatočné tepelnoizolačné vlastnosti, a preto sa rámový profil skladá z dvoch častí, ktoré sú spojené vysokoúčinným tepelným izolantom. Výsledné hliníkové okná majú dobré tepelnoizolačné vlastnosti, sú ľahké a únosné. Pre svoj elegantný a chladný dizajn sa hodia na moderné stavby, sú neprekonateľné pri použití na veľkých zasklených plochách namáhaných tlakom vetra i slnkom.

 

Plast

Nakoľko plastové okná sa momentálne tešia asi najväčšej obľube a vyberá si ich väčšina užívateľov či už do domu alebo pri rekonštrukcii bytu, budeme plastovým profilom venovať aj my najväčšiu pozornosť a plastové okná ako celok si rozoberieme podrobnejšie.

Profil plastového okna je väčšinou vyrobený z nemäkčeného PVC, polypropylénu alebo polyetylénu. To znamená, že plastový rám sám o sebe nie je veľmi tvarovo stály. Preto sa doňho montujú kovové výstuhy, ktoré bránia "krúteniu okna". Kvalitná výstuž rámu plastového okna by mala mať hrúbku aspoň 2mm.

Profil sa skladá z viacerých komôr (najčastejšie ich je 3 – 7), pričom platí - čím viac komôr, tým lepšia izolácia celého okna. V praxi je však rozdiel medzi 5 a 7 komorovým profilom menší ako medzi 3 a 5 komorovým.

 

Zasklenie

Zaskleniu treba venovať veľkú pozornosť, pretože až 70 % plochy plášťa budovy tvorí zasklenie otvorových konštrukcií. Izolačné sklo je multifunkčný prvok, ktorý musí plniť niekoľko funkcií súčasne. Malo by mať predovšetkým dobré tepelnoizolačné vlastnosti, t.j. v zimnom období by malo zabezpečiť čo najnižšie tepelné straty, v letnom období by zas malo prepúšťať do interiéru viac svetla, ale málo tepelnej energie, keďže klimatizovanie vnútorného priestoru je 4 až 5-krát nákladnejšie ako jeho vykurovanie. Tepelné straty sú závislé od hodnoty súčiniteľa prechodu tepla zasklenia Ug (W/m2.K), solárne zisky sú vyjadrené hodnotou celkovej priepustnosti slnečnej energie zasklenia – gg (%).

Tepelnotechnické vlastnosti izolačného zasklenia ovplyvňujú aj inertné plyny, ktorými je naplnené. Najčastejšie používaným inertným plynom je argón.

Pri dnešných oknách sa používa zasklenie dvojité alebo trojité, medzi vrstvami skla je vždy izolačná medzera. Trojité sklá majú lepšiu tepelnú izoláciu a v zimných mesiacoch sa navyše toľko nerosia.

 

Tesnenie

Čo sa týka tesnenia, základom sú dve dorazové tesnenia – vonkajšie a vnútorné. Pridaním tretieho stredového tesnenia sa zamedzí priamemu prístupu chladného a vlhkého vzduchu k drážke kovania a zlepšia sa tepelno a zvukovoizolačné parametre.

 

Kovanie

Kovanie plastových okien je dôležité z hľadiska kvality otvárania a zatvárania okien, a tiež z hľadiska bezpečnosti. Je to veľmi dôležité kritérium kvality plastových okien. Solídne kovania by mali mať uznaný certifikát.

Kovanie je srdcom každého okna. Práve jeho prostredníctvom oknom hýbete. Napriek tomu mu ľudia nevenujú dostatočnú pozornosť. Vyberajte podľa funkcie (otváracie, sklopné alebo otváraco-sklopné), vzhľadu pántov (môžu byť skryté alebo viditeľné) a tiež podľa funkcie kľučky.

 

Montáž

Aj to najkvalitnejšie okno môže spôsobiť v byte alebo dome veľké problémy, pokiaľ nebolo správne a odborne namontované. Pre montáž nového okna si vyberme proesionálov, len tak budete mať istotu, že oknábudú naontované správne a tak sa budú môcť prejaviť všetky dobré technické parametre, ktoré sme pri výere nového okna hľadali.

Okná môžeme samozrejme vybaviť sieťkami proti hmyzu, žalúziami alebo interiérovými roletkami, môžeme si ich doladiť farebne a podone. Na záver prajeme šťastnú ruku pri výbere toho správneho okna ako aj dodávateľa.


Zdroj: TZB portál, Slovaktual, Rehau

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.