Využitie tekutej hydroizolácie pri rekonštrukcii bytu, kúpeľne alebo balkóna či lodžie

Využitie tekutej hydroizolácie pri rekonštrukcii bytu, kúpeľne alebo balkóna či lodžie

Ako už zo samotného názvu môžeme vydedukovať, tekutú hydroizoláciu využijeme všade tam, kde sa predpokladá zvýšená vlhkosť

, v byte je to teda hlavne kúpeľňa, toaleta, prípadne aj balkón alebo terasa, pri výstavbe alebo rekonštrukcii rodinného domu ju využijeme aj v práčovni, ale aj v ostatných priestoroch so zvýšenou vlhkosťou - ako sú napríkladad sauny.

Hoci máme v úmysle pri rekonštrukcii kúpelne, toalety aj kuchyne, použiť tie najkvalitnejšie materiály, často sa mylne domnievame, že nám obklady, dlažba a kvalitná škárovacia hmota nahradí aj hydroizoláciu. To však nie je celkom pravda.

Prečo izolovať kúpeľňu pred vlhkosťou

Použitie kvalitnej voduodpudivej škárovacej hmoty nám môže pomôcť pri stenách alebo pri krátkodobom, prípadne len lokálnom styku s vodou, napríklad pri "divokom" kúpaní detí vo vani. Keď nám však vytečie práčka, prípadne umývačka, máme problém, najmä ak sa nám takáto nepríjemnosť stane v čase, keď sme v práci a voda v kúpeľni, prípadne kuchyni, tak môže stáť aj niekoľko hodín.

Za tých niekoľko hodín voda prenikne aj cez tú najkvalitnejšie voduodpudivú škárovaciu hmotu, nehovoriac o tom, že obklady a dlažby môžu tiež nasiaknuť vodou. Takáto vlhkosť je potom schopná pri dlhšom pôsobení podklad narušiť, čoho dôsledkom môžu byť plesne, odpadávajúci obklad, prípadne vydutá dlažba.

Sanácia týchto následkov dlhodobého pôsobenia vody a vlhkosti nás potom stojí nielen pomerne veľa peňazí, ale musíme následným úpravám venovať aj čas a samozrejme sa nám dočasne znižuje kvalita a komfort bývania. Preto je vhodné podobným nepríjemným situáciám predchádzať a vyriešiť ich už pri samotnej rekonštrukcii kúpelne, toalety ale aj kuchyne. Jednoduchým spôsobom zabezpečenia ochrany pred vodou a vlhkosťou je použitie kvalitnej tekutej hydroizolácie.

 

Ako správne použiť hydroizoláciu pri rekonštrukcii

V minulosti sa ako najčastejšia hydroizolácia využívali bituménové pásy. Pri ich používaní však bolo veľmi problematické riešenie detailov, vznikalo pri nich množstvo spojov, ktoré predstavovali potencionálne riziko poruchy a to už ani nehovoríme o zložitosti procesu samotnej aplikácie hydroizolácie - nutnosť ich natavenia - potrebovali sme na mieste montáže tepelný zdroj, horáky a podobne.

V súčastnosti sa už pri hydroizolácii využívajú prevažne tekuté hydroizolácie rôznych výrobcov. Vzhľadom na jednoduchosť aplikácie podporujú tieto produkty rýchlosť výstavby pri dodržaní kvalitatívnych ukazovateľov.

Pri celkovej rekonštrukcii kúpeľne pravdepodobne prenecháme aplikáciu hydroizoláce stavebnej firme, ktorá nám rekonštrukciu kúpeľne realizuje. Stavebná firma vie najlepšie zhodnotiť na základe podkladu akú hydroizoláciu zvolí a následne zabezpečí, aby bola kvalitne prevedená hydroizolácia  a následne na to správne položené dlažby a obklad a samozrejme celé to dokončí škárovaním.

Pri čiastočnej rekonštrukcii, napríklad pri rekonštrukcii balkóna alebo terasy, zvládne aplikáciu hydroizolácie aj šikovný domáci pán. Samozrejme si musí naštudovať pracovný postup, ktorý odporúča konkrétny výrobca hydroizolácie. Pracovné postupy výrobcovia uverejňujú na svojich internetových stránkach, prípadne ich môžeme nájsť aj v katalógoch, ktoré sú dostupné v predajni stavebného materiálu.

 

Výhody tekutej hydroizolácie

  •  sú vhodné na všetky typy bežných stavebných podkladov
  •  jednoduchá aplikácia
  •  nevznikajú žiadne spoje
  •  po aplikácii tekutej hydroizolácie je možná rýchla inštalácia obkladov a dlažby

Zdroj: siko kúpelne, MAPEI, weber-terranova

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.