Vizualizácia pri rekonštrukcii bytu alebo kúpeľne

Vizualizácia pri rekonštrukcii bytu alebo kúpeľne

Všetci si o sebe myslíme, že máme vkus, estetické cítenie a najmä sami najlepšie vieme, čo vo svojom byte potrebujeme.

Toto všetko síce môže byť pravda, ale ani zďaleka to nemusí stačiť, a nemusí to znamenať, že zvládneme rekonštrukciu svojho bytu alebo domu najlepšie sami. V našej vysnívanej kúpelni chceme mať obrovskú vaňu, ale aj masážny sprchovací kút, samozrejme potrebujeme v kúpelni minimálne 1 umývadlo a je bezpodmienečne nutné začleniť do nej aj práčku prípadne sušičku. Kuchyňu si tiež chceme dať vyrobiť podľa svojich predstáv, aby bola splnená funkčnosť aj estetika, príprava jedla, ale aj príjemné a pohodlné stolovanie. My možno presne vieme čo chceme (aj to nie všetci), ale ako to posunúť ďalej? Pomocou vizualizácie bytu po rekonštrukcii.

Pokiaľ naozaj vieme čo chceme, sme technicky zruční a máme priestorové videnie a dobrú predstavivosť, môžme sa pokúsiť sami nakresliť našu predstavu ako ma vyzerať byt, kúpeľňa alebo kuchyňa po rekonštrukcii - samozrejme aj s rozmermi, aby sa to dalo zrealizovať. Behanie po obchodoch a meranie každej skrinky, umúvadla, vane a obkladačky, aby sme to zaznačili do náčrtu, nám však určite zaberie nespočetné množstvo času a energie. Existuje však aj druhá možnosť, pre väčšinu bežných majiteľov bytov omnoho príjemnejšia.

 

 Vizualizácia

Naše predstavy pred samotným zahájením stavebných prác je možné prekonzultovať s odborníkmi, ktorí nám poradia v otázkach technických možností prestavby a zároveň nám ešte pred rekonštrukciou bytu vytvoria grafickú vizualizáciu bytu po rekonštrukcii. Či už bude vizualizácia vychádzať z našich konkrétnych požiadaviek, alebo necháme návrh na profesionálov, vizualizácia nám v každom prípade poskytne presný obraz budúceho vzhľadu našej kúpeľne alebo aj celého nášho bytu.

Väčšina výrobcov a dodávateľov zariaďovacích predmetov, sanitárnej keramiky, armatúr, kúpeľňového nábytku a ďalších doplnkov väčšinou ponúka kúpeľňovým štúdiám knižnice svojho tovaru pre počítačové návrhy. Preto už môžeme zhliadnuť kompletný návrh celej kúpeľne, nechať rozkresliť stavebné plány a urobiť návrh plánu kladenia rozmiestnenie obkladov a dlažieb s presnosťou na milimeter. Rovnako to platí aj pri vizualizácii kuchyne.

Počítačová vizualizácia ušetrí veľa peňazí i času. Do kúpeľňového štúdia k návrhu prinesieme presne zmeraný pôdorys miestnosti, výšku stropu, polohu odpadov, možnú predstavu o sanitárnej keramike, osvetlenie a kúpeľňovom nábytku. U nadstavby či vstavby prípadne doplníme rozmiestnenie okien a dverí, výšku parapetov a prípadne polohu ďalších významných prvkov. Mali by sme mať tiež aspoň jasno o veľkosti obkladov, v lepšom prípade už prichádzame za odborníkom s konkrétnou vybranou sériou obkladov. Počítačová vizualizácia môže trvať niekoľko hodín, často sa rieši aj formou niekoľkých návštev, kde sa postupne upresňujú naše predstavy s technickými možnosťami riešenia. Na konci nášho snaženia je niekoľko dispozičných riešení, ktoré sú na mieste upravované a konzultované.

Ďaľšou možnosťou vizualizácie je využitie plánovačov a konfigurátorov, ktoré poskytujú výrobcovia a predajcovia na svojich stránkach, prípadne iné voľne dostupné grafické programy. V tomto prípade sa však samozrejme vyžaduje určitá technická zručnosť, ideálne aj praktická skúsenosť s grafickým programom.

Ďaľšou, zatiaľ pomerne novou a ojedinelou možnosťou, ako si predstaviť zrekonštruovaný priestor, je praktická simulácia na predajni s maketami, to znamená, že si doslova postavíme vlastnú kúpeľňu priamo v predajni.

 

Výhody vizualizácie

Vizualizácia má pri rekonštrukcii bytu alebo domu hneď niekoľko výhod, či už z pohľadu nás ako majiteľov bytu, ale aj z pohľadu stavebnej firmy, ktorá bude rekonštrukciu bytu alebo domu realizovať.
Vizualizácia budúceho bytu je veľkou výhrou pre všetkých, ktorí nemajú tak veľkú predstavivosť, aby si prestavbu dokázali vymyslieť sami, ale chcú sa na nej podieľať od začiatku do konca. Odborníci v bytových štúdiách vám pripravia 3D vizualizáciu, kde môžete priamo na mieste meniť, skúšať rôzne varianty, či inak dolaďovať požadovaný celkový vzhľad vášho bytu.

Ďaľšou nespornou výhodou sú jasné financie. Na základe vizualizácie presne viete, kde koľko a akých obkladov, dlažieb a iných zariaďovacích prvkov budete potrebovať. Väčšina programov má vo svojich knižniciach presné balenia, to znamená nestane sa nám, že sa prepočítame a môžeme naozaj objednať presne potrebné množstvo, samozrejme s malou rezervou pre prípad poškodenia, prírezy a podobne.

Výhodou pre stavebnú firmu predstavuje najmä presný plán, v ktorom sú zaznačené všetky vývody, inštalačné otvory, elektrické vedenie a podobne. A pokládka obkladov a dlažby podľa presného plánu je tak isto omnoho efektívnejšia a samozrejme aj presnejšia.

 

Realizačný projekt interiéru

Ďaľším krokom po vizualizácii môže byť realizačný projekt, ktorý nás detailne vedie celou reknoštrukciou.

Realizačný projekt interiéru slúži pre zabezpečenie komplexnej realizácie interiéru. Projekt sa spracováva ako ďalší stupeň, ihneď po vizualizácii. Je nevyhnutný pre presné spracovanie dokumentácie, slúžiacej k realizácii interiéru. Jedná sa napríklad o výkresy kladačských plánov obkladov, dlažby kde je možné ušetriť nemalé náklady správnym kladením a minimálnym odpadom. Ďalej o výkresy od elektrikára, vodára, kurenára, atď..

Projktová dokumentácia realizačného projektu interiéru obsahuje:

  • Skonzultovanú a schválenú interiérovú štúdiu
  • Technické výkresy – stavebné úpravy a zásahy
  • Kladačské plány, obklady, ..
  • Elektroinštalácie, výkresy rozvodov, osvetlenia
  • Výkaz výmer
  • Výkaz prvkov interiéru
  • Dokumentácia pre stolára k atypickému nábytku
  • Odhadovaný rozpočet a postup prác
  • Plus prípadná dokumentácia potrebná pre úrady – posudky a podobne

 

Zdroj: siko.sk, moderný panelák.sk, kreamika soukup.sk

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.