Typy podláh a ich využitie v byte

Typy podláh a ich využitie v byte

Určite sa zhodneme na tom, že podlaha je základom každej miestnosti, tvorí neodmysliteľnú časť nášho domova.

Podlahová krytina vzhľadom na plochu, ktorú zaberá, do značnej miery určuje štýl danej miestnosti, ale aj celého bytu či domu. Ak staviame nový dom alebo rekonštruujeme byt, či dom, určite sa nevyhneme otázke, akú podlahovú krytinu do tej - ktorej miestnosti zvoliť a podľa akých kritérií máme podlahovú krytinu vyberať. Určite sa chceme rozhodnúť správne, pretože podlaha nás bude doslova sprevádzať na každom našom kroku v našom domove.

Pri rozhodovaní o type podlahovej krytiny, ktorú použijeme v našom novom alebo zrekonštruovanom byte, musíme zvážiť niekoľko rozhodujúcich kritérií. Základná otázka znie - kam - do ktorej miestnosti chcem podlahovú krytinu použiť, či sa v daných priestoroch bude pohybovať aj náš štvornohý miláčik, prípadne koľko času sme ochotní venovať údržbe podlahy. Samozrejme vždy existujú alternatívy, ktoré nám budú naše rozhodovanie komplikovať, práve preto je potrebné mať aspoň základné informácie o jednotlivých druhoch podláh, ich výhodách, slabých stránkach, samozrejme zohľadňovať budeme pravdepodobne aj aktuálne trendy v bytovom dizajne.

 Pri výbere by sme samozrejme nemali podceniť kvalitu materiálov, ich životnosť, dôležitá je ale aj samotná pokládka, ako aj príprava podkladu.

Základné druhy podlahových krytín:

- podľa materiálového zloženia

  • laminátová podlahaLaminát

Výhody: dobrá mechanická odolnosť, stálofarebnosť, široká škála dekorov, rýchla pokládka, ľahká údržba

  • drevená podlaha

Výhody: prírodný materiál, dobré tepelné vlastnosti, schopnosť regulovať vlhkosť, dlhá životnosť, možnosť renovácie pri lokálnom poškodení

  • vinylová podlahaDrevo

Výhody: mechanická odolnosť, pružnosť, príjemné na dotyk, odolná voči vode, ľahká údržba, cenová dostupnosť

  • linoleum, marmoleum

Výhody: dlhá životnosť, vysoká mechanická odolnosť, možnosť vkladania obrazcov a vzorov, rozmanitá farebná škála

  • keramické a kamenné dlažbyVinyl

 Výhody: pevnosť, vysoká vodoodolnosť, dlhá životnosť

  • koberce

Výhody: príjemné na dotyk, dobré tepelné vlastnost, tlmí hluk, rýchla pokládkla, široký výber farieb a vzorov, cenová dostupnosť.

 

- podľa spôsobu pokládky

 

- podľa vlastností

  • Podľa izolačných schopností
    • izolující podlahy
    • neizolující podlahy
  • Podľa deformačnej odolnosti
    • tvrdé podlahy
    • polotvrdé podlahy
    • mäkké podlahy

     

- podľa miesta použitia

  • vnútorné podlahy
  • vonkajšie podlahy

 

Odlišné technické a úžitkové vlastnosti ako i nároky na údržbu predurčujú, že nie každá podlaha je vhodná do každej miestnosti.

 

Výber podláh podľa miestností

Každá miestnosť v byte alebo dome má svoju špecifickú funkciu, ktorú má plniť a tomu musíme prispôsobiť aj vlastnosti podlahovej krytiny, ktorú v danej miestnosti použijeme.

Napríklad kúpeľňa je vystavená zvýšenej vlhkosti a priamemu kontaktu s vodu, kuchyňa je pomerne náchylná na mechanické poškodenie, ale musí sa v nej počítať aj s náhodným rozliatím tekutiny rôznej konzistencie a teploty. V detskej izbe a obývacej miestnosti určite uprednostníme podlahy príjemné na dotyk s dobrými tepelnými vlastnosťami.

 

Hlavné zásady pri výbere podláh do jednotlivých miestností v byte

Kuchyňa – tu je dôležité, aby podlaha bola ľahko udržiavateľná, odolná voči vlhku a tiež odolná voči nárazom a poškriabaniu. Najčastejšie preto voľba padne na dlažbu alebo laminátovú podlahu s vodovzdornou úpravou alebo vinylovú podlahu.

Obývačka a ostatné obytné miestnosti – v obytných miestnosťiach preferujeme najmä príjemný pocit, preto v nich používame najčastejšie drevenú alebo laminátovú podlahu, ktorú pre zútulnenie často doplníme kusovým kobercom. Môžeme použiť aj dlažbu, ale skôr v rodinných domoch, pretože pri absencii podlahového kúrenia je táto podlaha na bosú nohu chladná.

Kúpeľňa – v nej jednoznačne víťazí dlažba. Existujú ale aj iné alternatívy, ktoré dokážu inak chladne pôsobiacu miestnosť pretepliť. Sú to vodeodolné vinylové podlahy alebo korkové podlahy, ktoré dobre znášajú aj vlhké prostredie.

 

Najdôležitejšie zásady pri výbere podláh:

  • Svetlá podlaha miestnosť zväčšuje, ale pôsobí chladnejšie
  • Tmavá podlaha priestor opticky zmenšuje, ale pôsobí útulnejšie
  • Podlahové lišty sa vyberajú vo farbe podlahy (miestnosť opticky zväčšia), alebo vo farbe steny, prípadne neutrálne – napr. nerezové
  • Prechodové a ukončovacie lišty treba vždy zjednotiť s podlahou aby boli čo najnenápadnejšie
  • Pri veľkoplošnom pokladaní musí byť pri niektorých materiáloch zachovaná po určitých metroch dilatačná špára
  • Pri výbere podlahy si požičajte vzorku, ktorú prirovnáte k dverám a nábytku. V každom svetle  môže podlaha vyzerať trošku inak

 

Čistenie a údržba podlahových krytín

 Pri výbere podlahy musíme zohľadniť aj starostlivosť, ktorú jej môžeme venovať. Drevenú podlahu je potrebné často zametať alebo vysávať, aby ju nepoškodili drobné kamienky a iné tvrdé nečistoty, čistenie na mokro je na druhej strane odporúčané menej často. Podobné odporúčania platia aj pre laminátové podlahy, ich časté čistenie na mokro môže spôsobiť napučanie spojov. Neodporúča sa ani aplikácia rôznych leštidiel, platí zásada, čím je podlaha lesklejšia, tým sú stopy nôh na nej viditeľnejšie.

Čistenie keramickej dlažby je jednoduché, najúčinnejšie je to na mokro. Používajú sa bežne dostupné čistiace prostriedky, podobne postupujeme aj pri čistení linolea.

 

 

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.