Bezpečnosť v zrekonštruovanom dome alebo byte

Bezpečnosť v zrekonštruovanom dome alebo byte

Keď kúpime byt alebo dom, snažíme sa rekonštrukciou z neho urobiť domov. Domov pre seba, svoju rodinu.

Rekonštrukciou bytu sa snažíme zhmotniť svoje predstavy o našom domove, či už dizajnové alebo funkčné. Najmä v starších bytoch a domoch býva rekonštrukcia rozsiahlejšia, zameriava sa aj na stavebné nedostatky, ktoré vznikajú vplyvom času, ale aj rozdielnymi požiadavkami doby. Už pred začiatkom rekonštrukcie musíme vediť, aký má náš domov byť. Náš byt musí byť pohodlný, štýlový, moderný. Ale aby sme sa v našom byte cítili ako doma, musíme sa v ňom cítiť predovšetkým bezpečne. Snažíme sa hľadať pocit bezpečia pre svoju rodinu, ale aj možnosť, ako zabezpečiť svoj majetok pred nepozvanými návštevníkmi.

Základom bezpečia sú vstupné dvere do bytu alebo domu

Pri budovaní bezpečného bytu začíname vstupnými dverami. Keď bývame v bytovom dome, určite je výhoda, ak aj vstup do budovy je zabezpečený kvalitnými dverami s bezpečnostným zámkom, ktorý sa aj využíva. Často sa stáva najmä v letných mesiacoch, počas dovolenkového obdobia, kedy sú byty pre zlodejov najzaujímavejšie, že vstupné dvere bývajú otvorené, vraj "aby sa vetralo." Takýmto vetraním vystavujeme zlodejom pozvánku, aby sa prišli pozrieť a vybrali si byt, ktorý by sa mohol stať ich budúcou korisťou. Keďže nikto nechce svoju bezpečnosť ponechávať na zodpovednosti svojim susedom, je dôležité pozrieť sa na svoje dvere. Klasické "socialistické" dvere určite neplnia úlohu zabezpečenia pred zlodejmi. Pri rekonštrukciu by sme sa mali určite rozhodnúť pre bezpečnostné dvere. Bezpečnostné dvere neplnia len funkciu mechanickej prekážky pred vstupom do nášho bytu alebo domu. Ich prvotnou funkciou je samozrejme bezpečnosť. Ale kvalitné bezpečnostné dvere plnia aj protipožiarnu úlohu a výrazne eliminujú hluk. Samozrejmosťou sú aj rôzne dizajnové prevedenia, ktoré sa štýlovo hodia práve pre náš byt alebo dom. Aj bezpečnostné dvere majú rôznu úroveň zabezpečenia.

 

Bezpečnostná trieda dverí

Bezpečnostné dvere sa testujú v akreditovaných skúšobniach. Podľa spôsobu napadnutia a určeného času prekonávania bezpečnostných dverí sa jednotlivé dvere zaraďujú do bezpečnostných tried. Výsledok skúšky je potvrdená bezpečnostná trieda, ktorá je uvedená v platnom certifikáte podľa európskej normy ENV 1627.

2. bezpečnostná trieda

  • základný stupeň ochrany
  • odolnosť voči mechanickému napadnutiu skrutkovačom, drevenými a plastovými klinmi, kliešťami, hasákom, kladivkom
  • základná odolnosť voči statickému a dynamickému zaťaženiu

3. bezpečnostná trieda

  • vysoký stupeň ochrany
  • odolnosť voči mechanickému napadnutiu skrutkovačom, drevenými a plastovými klinmi, kliešťami, hasákom, páčidlom, ručnou mechanickou vŕtačkou
  • vysoká odolnosť voči statickému a dynamickému zaťaženiu

4. bezpečnostná trieda

  • veľmi vysoký stupeň ochrany
  • odolnosť voči mechanickému napadnutiu skrutkovačom, drevenými a plastovými klinmi, kliešťami, hasákom, páčidlom, s nádstavcom dlhým 500 mm, kladivom, sekerou, strihacími kliešťami, dlátom, pílkou na železo, elektrickou vŕtačkou, nožnicami na plech, elektrickému ručnému náradiu,
  • veľmi vysoká odolnosť voči statickému a dynamickému zaťaženiu

Ďaľšie dôležité kritérium pri výbere vhodných dverí je úroveň hluku, ktorý neprestúpi cez dvere, tzv. protihlukový uzáver.

 

Protihlukový uzáver dverí

  • 37 dB – hluk neprestúpi cez dvere pri úrovni 37 dB
  • 39 dB – hluk neprestúpi cez dvere pri úrovni 39 dB
  • 42 dB – hluk neprestúpi cez dvere pri úrovni 42 dB
  • 43 dB – hluk neprestúpi cez dvere pri úrovni 43 dB

 

Požiarna odolnosť dverí

Posledným bežne využívané kritérium je požiarna odolnosť.

Vyjadruje minimálny čas, počas ktorého dvere odolávajú požiaru. Protipožiarne bezpečnostné dvere zabraňujú prestupu horúcich plynov, vytvárajú tepelú bariéru a ochraňujú osoby v blízkosti ohňa a tepla.

  • 60 min - dvere odolávajú ohňu a tepelnému žiareniu po dobu 60 minút
  • 45 min - dvere odolávajú ohňu a tepelnému žiareniu po dobu 45 minút
  • 30 min - dvere odolávajú ohňu a tepelnému žiareniu po dobu 30 minút

 

Ďaľším dôležitým bodom v našom byte alebo dome, ktorý je potrebné zabezpečiť, je okno. Najmä byty v prízemí, prípadne rodinné domy s veľkými terasovými oknami a dverami musia vyriešiť aj toto bezpečnostné riziko. Bežné plastové alebo drevené okno sa dá zvonku otvoriť bez poškodenia za pár minút. A to nehovoríme o tom, aké jednoduché je rozbiť okno, či už úmyselne alebo náhodne. 

 

Spôsoby zabezpečenia okna

Aj z obyčajných okien, sa dá pomocou vhodných bezpečnostných prvkov urobiť okno bezpečnostné.

Uzamykací mechanizmus okna

  • automaticky uzamkne a odomkne pri každom zavretí okna bežným otočením kľučky
  • nie je možné zabudnúť uzamknúť
  • nie je potrebná výmena existujúceho okna
  • montáž priamo od výrobcu
  • certifikovaná a odskúšaná odolnosť voči násilnému prekonaniu podľa ENV 1627 až 3. Bezpečnostnej triede, čo je zaručená „Vysoká ochrana“
  • masívne uzamykacie body z vysoko kvalitnej ocele, ktoré sa vysúvajú až 19 mm!
  • odoláva záťaži až 600kg a použitiu páčidla dlžky až 750 mm
  • rýchla výroba na mieru presne podľa Vášho okna a ostenia /od 40 cm až po 250 cm výšky príp.šírky krídla/
  • kvalita výroby aj montáže garantovaná ISO 9001

Bezpečnostná fólia na okná a dvere

Chráni sklo pred vlámaním, náhodným aj úmyselným rozbitím, vandalizmom aj účinkami prírodných katastrof.

  • bezpečnostné fólie sa lepia dodatočne na namontované okná, balkónové dvere
  • profesionálna montáž až priamo pod lišty okna
  • vysokobezpečnostné fólie hrúbky: 100mikrónové bezpečnostné fólie; 300mikrónové bezpečnostné fólie podľa EN356, trieda P1A
  • design bezpečnostnej fólie: číre; strieborné - zrkadlové; matné - pieskované 
  • všetky bezpečnostné fólie sú vybavené špeciálnou vrstvou odolnou pôsobeniu UV žiareniu, ktoré môže spôsobiť rôzne kožné ochorenia a aj vyblednutie interiéru  

 

Bezpečnostný systém alebo alarm pre monitoring domu alebo bytu

V posledných rokoch sa s rozširujúcim množstvom bezpečnostných a monitorovacích systémov pre obydlia a ich klesajúcou cenou sa toto riešenie stalo dostupným naozaj pre každého.

Môžete použiť okenné alebo dverové alarmy, ktoré monitorujú neoprávnenú manipuláciu s oknami a dverami.

Druhou alternatívnou je nasadenie komplexného kamerového systému, ktorý zaznamenáva pohyb a dianie prostredníctvom kamier (i s nočným videním) a pohybových a zvukových senzorova a nahrávanie na HDD alebo NAS systém. Pri neoprávnenom vniknutí automaticky zasiela SMS aleb e-mail majiteľovi domu / bytu. Monitorovací systém môže byť pripojený i na pult centrálnej ochrany alebo na políciu, ktorá garantuje zásah v určenom časovom limite.

 

Bezpečnostné návyky v domácnosti

Keď už máme mechanicky zabezpečnené všetky dôležité body v dome, je potrebné pozrieť sa aj na naše správanie a na bezpečnostné návyky seba a svojej rodiny.

Bezpečnosť obydlia môžeme do určitej miery ovplyvniť aj svojím správaním a základnými opatreniami. Tie sú jednoduché a lacné. Riadne zamykajte a vhodne označte svoj byt. Aj pri krátkodobej neprítomnosti by sme mali vždy zatvárať všetky okná a zamykať dvere. Na zvonček, schránku a dvere uvádzajte iba svoje priezvisko v množnom čísle a bez titulov. Zbytočne neupozorňujte na svoju neprítomnosť.

Zdroj: adlo.sk, sherlock.sk

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.