Efektívne odvetranie kúpeľne alebo bytového jadra treba plánovať pred rekonštrukciou

Efektívne odvetranie kúpeľne alebo bytového jadra treba plánovať pred rekonštrukciou

Kúpeľňa a toaleta patria k tým miestnosťam v byte resp. v bytovom jadre, v ktorých je najväčšia miera vlhkosti.

Na vlhkosť pamätáme už pri výbere materiálov, ktoré budeme pri výstavbe alebo rekonštrukcii kúpeľne či rekonštrukcii celého bytového jadra používať, ale nesmieme zabúdať ani na dostatočné odvetranie. Prvotným signálom, že niečo nie je v poriadku môže byť aj obyčajné zarosené zrkadlo. Zdanlivá banalita, môže byť v prípade, že jej dlhodobo nebudeme venovať dostatočnú pozornosť, predzvesťou začínajúcich problémov. Už pri vlhkosti nad 60% sa totiž veľmi dobre darí pliesňam. Hodnoty v nedostatočne vetranej kúpeľni sa bežne pohybujú nad touto hranicou a pri kúpaní a sprchovaní dosahujú až 100%. Relatívna vlhkosť  by sa pritom mala pohybovať pod 50%, optimálna je 40 – 50%.

Plesne v byte a ich účinky na človeka

Plesne v byte alebo dome nepredstavujú len estetický problém, ale predovšetkým závažný zdravotný problém, pretože môžu byť zdrojom toxických látok. Približne 70 – 80% plesní môže byť zdrojom toxických látok (mykotoxínov).
 

Plesne vyvolávajú alergické reakcie vo forme častých zápalov priedušiek, chronického kašľa, astmy, dráždenia slizníc, prípadne kožných alergií. Priamym kontaktom s plesňami dochádza k častým ochoreniam kože (ekzémy, plesne, psoriáza). Dlhodobá prítomnosť plesní časom vytvára chronickú precitlivenosť organizmu a zhoršujúcu sa alergiu.

 

Reakcie organizmu ako následky expozície plesniam je možné rozdeliť do 5 kategórií:

Všeobecné systémové reakcie: bolesti hlavy, únava, pocit na zvracanie a teplota sú typické zdravotné účinky a sú všeobecne spájané s výskytom plesní v budovách.

Opakované infekcie: chrípka, bronchitída, infekcie stredného ucha sú príklady reakcie organizmu na plesne. Rast plesní je častou príčinou liečby respiračných infekcií a ich opakovaného výskytu. Obyčajne to nie je z toho dôvodu, že infekciu zapríčiňujú plesne, ale preto, že plesne zvyšujú individuálnu vnímavosť na infekcie.

Vážne, alebo chronické ochorenia: astma a rôzne druhy alergií, ako je alergická alveolitída, môže byť dokonca celoživotný následok expozície plesniam. Alveolitída môže mať veľmi vážne zdravotné následky, ktoré sú príčinou redukovanej aktivity alveol, t.j. časti pľúc kde dochádza k výmene plynov.

V prípade astmy sa predpokladá, že plesne môžu zapríčiniť včasný začiatok astmy a jej opakované exacerbácie (nové resp. opätovné prepuknutie choroby).

Symptómy následkom expozície toxínu sú: nauzea, alergie alebo hnačka. Špecifická skupina aflatoxínov emitovaných plesňami rodu Aspergillus species je karcinogénna a môže podporovať rast zhubných nádorov.

 

Účinné odvetrania - efektívna prevencia proti plesniam

Odvetrávanie miestností, teda i kúpeľní a WC, sa dá v zásade rozdeliť na prirodzené a nútené. Najjednoduchším riešením vetrania kúpeľne  je okno, to znamená  prirodzená ventilácia. Otvorením primerane veľkého okna po každom kúpaní alebo sprchovaní sa dokážeme v kúpeľni zbaviť veľkej časti vlhkosti. Okno ale nemusí vždy stačiť, nemusí byť dostatočne veľké, nemusí odvetrávať dostatočne efektívne, naviac existuje mnoho bytov, najmä panelákových, ktorých dispozícia nedovoľuje zabudovanie okna, ktorým by sa dalo vetrať. Jedinou možnosťou v tomto prípade zostáva nútené vetranie.

Ďalšou možnosťou je teda nútená ventilácia. Vetranie bytového jadra v tomto prípade zabezpečuje elektrický ventilátor s vývodným potrubím do exteriéru domu buď cez strop a strechu, alebo priamo cez obvodovú stenu stavby. Elektrický ventilátor je možné spínať ručne zvláštnym vypínačom. V moderných bytoch a domoch, a tiež vo verejných budovách je často využívané takzvané spojené spínanie súčasne s osvetlením WC alebo kúpeľne s oneskorovačom – to znamená, že sa ventilátor zopne súčasne s rozsvietením svetla a vypne asi minútu po jeho zhasnutí. Drahšie ventilátory majú aj čidlo vlhkosti spojené s automatickým spínačom. Z užívateľského hľadiska je dôležité sledovať, či nami zvolený ventilátor má dostatočne vysoký výkon pri relatívne nízkej miere hlučnosti.

Ventilátory delíme podľa konštrukcie na radiálne a axiálne .

Axiálne ventilátory, sú bežne používané ventilátory v domácnostiach a podľa konštrukcie ich poznáte tak, že vlastnia vrtuľu, ktorá je nasadená na os motora a ventilátor funguje tak, že vzduch naberá. Tento ventilátor sa vyznačuje malým tlakom odvádzaného vzduchu a využitím je vhodný pre krátke vzduchové rozvody, najlepšie pre odsávanie cez stenu.

Radiálne
ventilátory, využívajú k nasávaniu a tranportu vzduchu turbínou, a ich použitie je vhodné pre ďalšie rozvody s väčším tlakom.

Typ miestnosti koeficient výmeny vzduchu (k)
KÚPELŇA
Ventilátor nástenný / okenný / stropný
ventilátor s časovým regulátorom a higrostatom

6 - 8
5 - 7
KUCHYŇA
Ventilátor nástenný / stropný
ventilátor nad šporákom

6 - 10
5 - 8
TOALETA
Ventilátor nástenný / okenný / stropný
ventilátor s časovým regulátorom a higrostatom

8 - 10
7 - 9
PRÁČOVŇA
Ventilátor nástenný / okenný/ stropný

10- 15
SKLADY
Ventilátor umiestnený vo ventilačnom kanály

4 - 6
GARÁŽ
Ventilátor nástenný / okenný / stropný

4 - 8
BANKY 2 - 4
KANCELÁRIE 5 - 7
KINÁ - DIVADLÁ 7 - 9
KUCHYŇA REŠTAURÁCII 15 - 25
BARY - KAVIARNE 9 - 11
LABORATÓRIÁ 5 - 10

 

Na zníženie vlhkosti v priestore samozrejme vplýva aj vykurovanie. Vykurovaním znížite vlhkosť v miestnosti až o 10 %.V kúpeľni je ideálne také vykurovanie, ktoré je flexibilné, aby sme ho mohli využívať podľa aktuálnej potreby a nemuseli dlho čakať, kým sa miestnosť zohreje.

Z vyššieuvedených odporúčaní jasne vyplýva, že plánovanie rekonštrukcie bytového jadra a jednotlivých prvkov stavby a stavebných úprav je veľmi dôležité a výber vhodného a technicky správne nadimenzovaného riešenia má vplyv na rekonštruované bytové jadro alebo kúpeľňu na dlhé obdobie, resp. až do doby ďalšej rekonštrukcie. Preto by sme nemali nikdy podceňovať fázu prípravy rekonštrukcie a už vtedy komunikovať s firmou, ktorá bude prerábku bytového jadra alebo kúpeľne realizovať.

Zdroj: Dospel.sk, Úrad verejného zdravotníctva SR

 

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.