Rekonštrukcia kúpeľne a svetlo v kúpeľni

Rekonštrukcia kúpeľne a svetlo v kúpeľni

Kúpeľňa je často najmenšou miestnosťou v byte či dome, ale nároky, ktoré sú na ňu kladené sa neustále zvyšujú.

V kúpeľni spravidla začína aj končí každý náš deň. Nie náhodou sa prevažná časť rekonštrukcií bytu začína práve v kúpeľni. Už to nie je len čisto hygienickou záležitosťou, čoraz viac spĺňa aj funkciu relaxačnú a v neposlednej miere aj estetickú. Aby sme sa v našej novej kúpeľni po prerábke cítili naozaj dobre, musíme brať do úvahy všetky aspekty. Ako sa chcem v kúpeľni cítiť? V kúpeľni oceníme samozrejme teplo. Nie je nič príjemné, ak sa pri sprchovaní trasieme zimou, preto pri výstavbe alebo rekonštrukcii kúpeľne  dôsledne zvažujeme možnosti vykurovania. A čo tak svetlo? Najmä v panelákovej kúpeľni, do ktorej nemá možnosť prenikať denné svetlo prostredníctvom okna je táto otázka veľmi dôležitá. Ako správne zvoliť rozmiestnenie osvetlenia, ako zaistiť bezpečnosť, účinnosť a v ideálnom prípade aj úspornosť? Na čo máme dávať dôraz pri rekonštrukcii kúpeľne a ako najlepšie navrhnúť celú prerábku?

 

Osvetlenie v kúpeľni musí byť pripravené spĺňať každodenné výzvy

Osvetlenie v kúpeľni musí byť dostatočne intenzívne na to, aby  sa páni ráno mohli dokonale oholiť, dámy nalíčiť, a deti mali možnosť hneď po prebudení samostatne vkročiť do nového dňa, no musí byť tiež dostatočne upokojujúce na to, aby ste si večer mohli vychutnať príjemný relaxačný kúpeľ. Ideálny stav je taký, kedy nám väčšou časť dňa umožní osvetliť kúpeľňu prirodzený zdroj svetla zo slnečnéh žiarenia. Avšak túto výhodu má iba máloktorá kúpeľňa a preto osvetlenie kúpeľne musíme pri plánovaní rekonštrukcie riešiť umelým osvetlením.

Osvetlenie kúpeľne je dobré riešiť hlavným osvetlením a lokálnym - doplnkovým osvetlením.

 

Hlavné osvetlenie kúpeľne

Pri navrhovaní hlavného osvetlenia kúpeľne berieme do úvahy celý priestor kúpeľne aj so zariadením. Čím je obklad tmavší, tým menej sa odráža svetlo zo svetelných zdrojov, a naopak. Svetlý obklad odráža svetla podstatne viac. Ak máte tmavé obklady znamená to, že potrebujete buď silnejšie svietidlo, alebo väčší počet svietidiel.

Hlavné svietidlo by malo byť intenzívne a malo by dostatočne osvetliť celú kúpeľňu. Ako hlavné osvetlenie sa v kúpeľni zvyčajné volí svietidlo umiestnené na strope - používajú sa stropné svietidlá s priesvitnými opálovými krytmi alebo svietidlá vstavané do podhľadu. Ak v miestnosti dochádza k častému zapínaniu svetla, zvoľte LED svetelné zdroje a halogénové žiarovky. LED svetelné zdroje patria do miestností, v ktorých sa často svieti. Halogénky sa zas hodia do priestorov, kde je čas svietenia cez deň zanedbateľný a kde zároveň dochádza k častému zapínaniu svetla (tomuto typu to neprekáža, čo je jeho veľkou výhodou). Hodí sa napríklad na toaletu, do komory alebo na chodbu. V súčasnosti sú na časté zapínanie a vypínanie prispôsobené aj kvalitné úsporné kompaktné žiarovky, ktoré sú navrhované na viac ako 500.000 On/Off cyklov.

Vo svietidle na strope možno preto v kúpeľni použiť kompaktnú žiarivku, vhodným je biely odtieň svetla. Na osvetlenie nad zrkadlom Vaše rekonštruovanej kúpeľne môžete použiť kompaktné žiarivky, lineárne žiarivky, halogénové žiarovky, žiarovky s opálovým krytom, no pri kúpe môžete do oboch typov svietidiel zvoliť aj LED-ky.

 

Doplnkové osvetlenie

Doplnkové osvetlenie využijeme najmä pri zrkadle. Základom je rovnomerné osvetlenie, ktoré prinesie dostatok svetla pred zrkadlom. To sa dá dosiahnuť niekoľkými spôsobmi. Jedným z nich sú lampy namontované po bokoch zrkadla. Najvhodnejším osvetľovacím zdrojom sú bočné svietidlá s tienidlom. Neoslňujú a zároveň nasvetľujú odraz tváre v zrkadle bez nepríjemných tieňov.

 

Bezpečnosť je pri rekonštrukcii kúpeľne na prvom mieste

Pri plánovaní vhodného osvetlenia do kúpeľne pri rekonštrukcii musíme zohľadniť zvýšenú vlhkosť, to znamená najmä zvýšené nároky na bezpečnosť ale aj odolnosť materiálov. Hlavne ak takéto svietidlá umiestňujeme do blízkosti vodných zdrojov, napr. nad sprchový kút, vaňu, tesne nad umývadlo a pod.. Kúpeľňa sa delí na niekoľko zón, ktoré určujú akým krytím má svietidlo disponovať.

 

Klasifikácia zón v priestoroch s vaňou alebo sprchou

Rozmery zón sa merajú vzhľadom na steny, pevné priečky, stropy, dvere a výklenky, ktoré vymedzujú rozsah zóny.

Zóna 0
V tejto zóne sú povolené len svietidlá s napájacím napätím rovnajúcim sa SELV (zvlášť nízke bezpečné napätie, napr. 12V) a s klasifikáciou IP aspoň IPx7. Zóna 0 je vnútorný priestor kúpacej alebo sprchovacej vane. Pri sprchách bez vane sa priestor zóny 0 vymedzuje rovinou o výške 10cm nad podlahou s rovnakou plochou, ako má zóna 1.

Zóna 1
V tejto zóne sú povolené len svietidlá s napájacím napätím rovnajúcim sa SELV a s klasifikáciou IP aspoň IPx5. Zóna 1 zostáva čo do výšky 225cm nad podlahou. Zahŕňa aj priestor pod kúpacou vaňou vyvýšenou alebo aj rôzne tvarovanou. U sprchy bez vane zóna 1 ohraničuje zvislú plochu, ktorá je vzdialená 120cm od pevne namontovanej hlavice na stene alebo strope.

Zóna 2 minimálne IP44
Zóna 2 je zóna rozprestierajúca sa 0,6 m od vane a 2,25 m nad vaňou a vyššie. Ak nehrozí riziko nechceného priameho striekania vody na svietidlo, je požadovaná klasifikácia IP najmenej IP44. Inak taktiež povedané obklopuje zo strán zónu 1 v šírke 60cm a výške 225cm nad podlahou. Zónu 2 však neobsahuje sprcha bez vane, ktorej priestor je určený zónou 1 vo vzdialenosti 120cm. Ak výška stropu presahuje 225cm nad podlahou, je zónou 2 aj priestor nad zónou 1 a to až k stropu.

Zóna 3 minimálne IP21
Kdekoľvek mimo zón 0, 1 a 2. Pokiaľ nehrozí riziko zaliatia svietidla vodou, alebo kondenzácie pary, postačuje klasifikácia IP21.

 

Tipy na osvetlenie, ktoré Vám pomôžu pri prerábke kúpeľne a výbere správneho svietidla

  • Najlepší spôsob osvetlenia zrkadla je zvrchu a z oboch strán. Osvetlenie zrkadla by malo vrhať svetlo na tvár a eliminovať pritom všetky tiene.

  • Pri holení a líčení je vhodné kombinovať všeobecné osvetlenie s pracovným osvetlením.

  • Pre vytvorenie lepšej atmosféry je vhodné použiť nástenné svietidlo, ktoré zvýrazní priestor a opticky ho otvorí.

  • Sprcha je druhým miestom vyžadujúcim pracovné osvetlenie. Namontujte jedno alebo dve zapustené bodové svietidlá s triedou ochrany IP65 do sprchy a blízkosti vane.

  • Zaujímavým osvetlením môže byť svetlo inčtalované v sprchovej hlavici a pod..

  • Nainštalovaním vypínačov so stmievačom získate úplnú kontrolu nad množstvom svetla, ktoré chcete alebo potrebujete v konkrétnom momente

 

Pár zaujímavostí

 Čo je lux

Lux (značka: lx) je jednotkou osvetlenosti alebo intenzity osvetlenia alebo iluminancie alebo staršie len osvetlenia podľa medzinárodnej sústavy SI. Je to intenzita osvetlenia spôsobená svetelným tokom 1 lúmen dopadajúcim na plochu 1 m2, bez ohľadu na odrazivosť tejto plochy. Alebo inak - Lux je jednotka vyjadrujúca plošnú hustotu dopadajúceho svetelného toku.

1 lx = 1 lm /m²

Plocha má osvetlenosť 1 lux, ak má veľkosť 1 m2 a rovnomerne na ňu dopadá svetelný tok veľkosti 1 lm. Osvetlenosť klesá štvorcom vzdialenosti osvetľovanej plochy od svetelného zdroja.

Lúmen (značka: lm) je hlavná jednotka svetelného toku, ktorý je jednou z vedľajších fyzikálnych jednotiek sústavy SI 1 lúmen je svetelný tok vyžarovaný do priestorového uhlu 1 steradiánu bodovým zdrojom, ktorého svietivosť je vo všetkých smeroch 1 kandela.

Zdroj: energia.sk, nazeleno.cz, phlips.sk, STN 33 2000-7-701, Wikipédia.org

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.