Ako na rekonštrukciu kúpeľne

Ako na rekonštrukciu kúpeľne

Rekonštrukcia kúpeľne na dlhú dobu ovplyvní komfort Vášho bývania a to, ako sa v nej budete cítiť. Preto pri rekonštrukcii kúpeľne postupujte podľa toho, čo všetko chcete zmeniť.

 

Návrh kúpeľne je dôležitý

Urobiť v malej kúpeľni miesto na práčku, sušičku, skrinku alebo osadiť väčšiu vaňu nie je také ťažké, ale návrh kúpeľne si treba dobre premyslieť.
 
Pouvažujte, kam pridáte sprchovací kút, ako získate viac svetla, kde bude vyhrievaný sušiak na uteráky... Pre starších ľudí môže byť dôležitá bezbariérová kúpeľňa, hydromasáž alebo perlička. Vo viacčlenných rodinách treba niekedy pridať ďalšie umývadlo alebo druhé WC, bidet či bidetovú sprchu.

Vhodné je využiť i služby návrhu kúpeľne v predajniach s obkladmi a dlažbami, kde Vám architekt /dizajnér spracuje Vaše požiadavky a dá Vám vizuálny výstup – obrázok, na ktorom bude nakreslená nová kúpeľňa aj s náhľadom na zvolený obklad, dlažbu a sanitárne zariadenia (vaňa, sprchovací kút, WC, bidet, ...).
 
Ako na to aby ste mali modernú, príjemnú a funkčnú kúpeľňu - to sa Vám posnažíme poradiť v ďalšej časti nášho blogu.
 

Umývadlo - správna veľkosť a jeho praktické umiestnenie je základom dobrej kúpeľne

Umývadlo je najčastejšie používané zariadenie kúpeľne, je preto  praktické, ak je čo najbližšie k vstupným dverám, ale nie v dosahu ich krídla.
Umývadlo - správna veľkosť a jeho praktické umiestnenieŠtandardná šírka umývadla je 55 – 65 cm. Priestorovo úspornejšie umývadielka majú šírku už od 35 cm, k dispozícii sú aj umývadlá s veľkorysými rozmermi až do 120 cm. Okraje umývadla štandardnej šírky by mali byť od iných predmetov vzdialené 10 – 15 cm. Hĺbka umývadla býva 28 – 50 cm. Pred umývadlom treba ponechať aspoň 65, optimálne 90 cm, aby bol dobrý prístup. Montážna výška umývadla pre človeka s priemernou výškou je 82 – 87 cm.
 
Umývadlo môže byť zavesené na stene alebo upevnené na pulte, prípadne skrinke. Voľme taký systém, ktorému nebude prekážať často striekajúca voda a ktorý sa bude ľahko čistiť. Okrem samotnej misy má umývadlo upevňovaciu konštrukciu, odtokový ventil so zápachovou uzávierkou a výtokovú armatúru.
 
Batéria môže byť stojančeková (vsadená do umývadla) alebo stenová (priamo v stene). Stojančeková batéria sa pripája pomocou hadičiek so skrutkami na rohové ventily umiestnené pod umývadlom (na ich úplne presnej polohe nezáleží), nástenná sa osadzuje priamo na rúrky v stene (musia byť umiestnené presne v strede nad budúcim umývadlom). Batérie sú najnamáhanejším prvkom v kúpeľni, vyberte si preto overenú a kvalitnú značku. Ak sa v nich nevyznáte, radi Vám poradíme s výberom. Batérie môžu byť aj termostatické, treba si však vopred overiť, či sú kompatibilné s naším spôsobom ohrievania vody. Pri plánovaní umývadla nezabudnime na miesto na vešanie uterákov.

Na našom trhu si môžete vybrať nie len širokú škálu tvarov a farieb, ale aj materiálov a povrchových úprav umývadiel.
 
K základným typom patria:
  • Keramické umývadlo
Sú odolnejšie proti farbám a chemikáliám, pri páde tvrdého ťažkého predmetu však môžu prasknúť.
  • Akrylátové umývadlo
Ponúkajú väčšiu tvarovú variabilitu, na zachovanie ich dobrého vzhľadu je nutné s nimi zaobchádzať a ošetrovať ich opatrne.

Ďalším krokom k vytvoreniu ideálnej kúpeľne práve pre Vašu rodinu je rozhodnutie, či v nej bude zabudovaná vaňa, sprchovací kút alebo v prípade priestorovo veľkorysej kúpeľne v nej umiestnime oba varianty.

Vaňa - aký typ zvoliť pri rekonštrukcii kúpeľne - klasickú alebo rohovú?

Vaňa - klasická alebo rohováJe vhodná najmä pre rodiny s malými deťmi a vyznávačov kúpeľov. Štandardná veľkosť vane je od 160 do 180 cm so šírkou 68 – 80 cm. Pre človeka vysokého 180 cm je ideálna vaňa s dĺžkou 170 cm, nižším ľuďom postačí kratšia.
 
Rohové vane sú vhodné do veľkých kúpeľní, v malých zaberú zbytočne veľa miesta. V ponuke sú aj atypické skosené alebo pri nohách zúžené vane, ktoré sú do malých kúpeľní najvhodnejšie. Ich cena je však vyššia. Do mimoriadne stiesnených priestorov sa vyrábajú vane so šírkou 120 cm, v tomto prípade je vhodnejšie umiestniť v kúpeľni skôr veľkorysú sprchu. Štandardná hĺbka vane je 41 – 43 cm, pre seniorov a osoby so zdravotným postihnutím je vhodná plytšia vaňa. Medzi vaňou a stenou musí byť ulička široká minimálne 65 cm, optimálne 105 cm. Vaňa musí byť ľahko prístupná na čistenie po celej dĺžke, jej prednú časť môže tvoriť montovaný panel alebo murivo s obkladom.

Ak sa chcete vo vani často sprchovať, použite sprchovú zástenu na vane. Tá môže mať posuvné alebo krídlové dvere, stačí si len vybrať.
 

Podobne ako pri umývadlách aj pri vani si môžeme vyberať z rôznych materiálov, farieb ale aj funkčnosti.

  • Akrylátové vane

Sú pocitovo teplejšie a vyrábajú sa v rozmanitých tvaroch, sú však menej odolné proti agresívnym farbám (napr. na vlasy) a chemikáliám, keďže akrylát je plast. Po páde ťažkého ostrého predmetu v nich môže ostať nenápadná ryha.
  • Smaltované oceľové vane
Sú pocitovo studenšie, hlavne pri nadštandardnej hrúbke 3 mm by však mali uniesť väčšiu hmotnosť bez deformovania a byť odolnejšie a trvanlivejšie ako akrylátové. Po páde tvrdého predmetu sa z nich môže odlúpiť smalt.
  • Hydromasážne vane
V porovnaní s klasickými sa spotrebuje enormné množstvo vody (nielen na kúpanie, ale aj na čistenie vane podľa pokynov výrobcov), a preto dobre zvážte kúpu hydromasážnej vane.
 

Sprcha - rozmer pre komfortné sprchovanie je minimálne 90 x 90 cm

Sprchu ocenia najmä seniori, športovci a ľudia, ktorí žijú rýchlym životným štýlom.
Jej minimálne pôdorysné rozmery sú 70 × 70 cm, na pohodlné používanie by mala mať aspoň 90 × 90 cm alebo viac. Jednoduchšiu údržbu podlahy má sprcha so sprchovacou vaničkou (akrylátovou, oceľovou alebo keramickou), efektnejší vzhľad však má sprcha iba s vyspádovanou dlažbou. Moderné odtokové systémy umožnia jednoduché spádovanie dlažby len v jednej rovine. Sprchovacie zásteny môžu byť pevné alebo posuvné, s rámami aj bez rámov, sklené alebo akrylátové. Sprcha môže mať hydromasážny systém, ktorý spotrebuje podstatne menej vody ako hydromasážna vaňa. Hydromasážna sprcha môže byť skombinovaná aj s jednoduchým parným boxom.
 

Toaleta - aký typ WC zvoliť? Stojacie alebo závesné WC?

Pri rekonštrukcii kúpeľne sa s WC hýbe najťažšie, má totiž najväčšie priestorové nároky na odkanalizovanie.
Môže byť v samostatnej miestnosti so šírkou minimálne 80 cm alebo v kúpeľni, kde vzdialenosť jeho stredovej osi a ďalšieho zariadenia musí byť aspoň 40 cm. Dĺžka samostatnej WC miestnosti musí byť minimálne 110 cm (dvere sa otvárajú von) alebo 140 cm (dvere otvárané dnu). Medzi okrajom WC a dverami otváranými dnu by mala ostať medzera aspoň 30 cm, medzi WC a stenou alebo radiátorom pred ním aspoň 50 cm.
 
Stojacie alebo závesné WC?Samotné WC môže byť samostatne stojace (vtedy treba rozlíšiť, či má mať spodný, šikmý, alebo vodorovný prepad) alebo závesné.
 
V poslednom čase sa preferuje druhé riešenie. Podomietkový závesný systém býva vysoký zhruba 110 cm a hlboký 12 cm, praktické je nadeň umiestniť skrinku či poličky. Ak v bytovom dome v najbližšom čase môže prebehnúť výmena stúpačiek, mali by sme na to pamätať a  zadná stena WC by mala byť ľahko demontovateľná. Veľmi praktickým doplnkom WC je bidetová sprcha, ktorá umožní zachovať hygienu aj v stiesnených priestoroch.
 

Obklady - kvalitný obklad je základom dobre zrekonštruovanej kúpeľne

Vďaka nim sa steny kúpeľne ľahko udržiavajú. V poslednom čase boli obľúbené veľkoplošné obklady v kombinácii s mozai­kou, pomaly sa však vracajú do módy aj klasické stredné formáty. Neulakomte sa na obklady nízkych kvalitatívnych tried, tie môžu mať rôznu hrúbku alebo sú krivé, ich rohy môžu odstávať, obíjať sa a odtiene nemusia sedieť. Ale o obkladoch si povieme viac až v niektorom ďalšom článku v našom blogu ...

 

A na záver - odporúčanie k rekonštrukcii kúpeľne ...

... pokiaľ chceme, aby naša kúpeľňa vyzerala naozaj dobre a pôsobila ucelene, je dobré použiť v kúpeľni celú sériu (vaňu, umývadlo, WC,...) od jedného výrobcu. Dosiahneme tak nie len harmóniu tvarov, ale aj rovnakú farbu všetkých predmetov.

A ešte ukážka niekoľkých možných riešení / návrhov na rekonštrukciu kúpeľne pre Vašu inšpiráciu:

Návrhy na riešenie rekonštrukcie kúpeľňového jadra
Zdroj: Geberit, Mapei, Massive, Thinkstock, JAGA GROUP, s.r.o.

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.