Maľovanie stien je bodkou pri rekonštrukcii bytu

Maľovanie stien je bodkou pri rekonštrukcii bytu

Rekonštrukcia bytu alebo domu je zložitý proces, v ktorom musia do seba zapadnúť viaceré časti.

Najskôr môže pripomínať skôr demoláciu, všetko staré a nevyhovujúce musí ustúpiť našim novým predstavám o lepšom a krajšom bývaní. Potom začneme pripravovať stavebný materiál a prichádza samotná fáza budovania.

Konečný vzhľad interiéru z veľkej časti ovplyvní povrchová úprava stien a stropov vzhľadom na plochu, ktorú v byte zaberajú. Dnešným trendom sú kreatívne úpravy stien, ktoré vnesú do interiéru jedinečnú atmosféru, zdôraznia jeho osobitosť a vyzdvihnú vašu tvorivú nezávislosť. Maľba stien je dnes jednoducho moderná a spĺňa i tie najnáročnejšie požiadavky na vzhľad a taktiež požiadavku na zdravé prostredie.

Niekto má rád hladké a jednofarebné steny, ktoré dajú vyniknúť nábytku a doplnkom, iný dekoratívne motívy pomocou rôznych techník maľby. Alternatívou je i tapetovanie stien kvalitnými tapetami.

Výber farieb

Svetlosť a sýtosť farebného odtieňa ovplyvňuje optické vnímanie priestoru. Vo všeobecnosti platí, že svetlé tóny priestor rozširujú a zvyšujú, tmavé znižujú a zmenšujú. Aj pri nerovnakom osvetlení miestnosti denným svetlom môžu pomôcť farby. Steny môžu byť tónované s rôznou intenzitou farby. Ďalšie hry so svetlom môžu byť v podobe svetlejších odtieňov stien, na ktorých sú okná (sú vo vlastnom tieni) a tmavších stien, ktoré sú prirodzeným svetlom najviac osvetlené. Ostatné steny v miestnosti by mali dosahovať strednú intenzitu farby. Miestnosť môžeme riešiť aj kontrastným spôsobom, napr. jedna stena, či jej časť, je vymaľovaná iným farebným tónom.

Je známe, že farby pôsobia aj na psychiku človeka. Biela farba vyvoláva pocit čistoty a hygienickosti, no zároveň zväčšuje priestor a pôsobí triezvo a elegantne.

Ak chceme docieliť snehobiely odtieň, stačí do bielej pridať troška modrej, pridaním čiernej dosiahneme strieborno-sivý odtieň. Samotná čierna farba sa celoplošne v obytných interiéroch neodporúča, pretože vyvoláva pocit temnosti, tiesne... Naopak modré odtiene vyvolávajú vnútorný pokoj, pohodu a zmäkčujú priestor. Zelená farba s evokáciou prírody tiež upokojuje, je nevtieravá a pôsobí vyrovnane. Miestnosť sa ňou dá opticky zväčšiť, pričom získame energiu. Hnedá je tiež na pohľad úplne prirodzená, pretože je súčasťou prírody. Žltá, oranžová a červená pôsobia veľmi teplo. Žltá vyvoláva optimizmus (slnečné lúče) a povzbudzuje nervový systém. Červená je dráždivá, provokatívna a temperamentná. Oranžovú charakterizuje životná radosť. Fialová pôsobí veľmi dôstojne, odmerane, bohato... Modrofialová a tyrkysová sú veľmi studené farby a ich použitie na steny a strop priestor opticky prehĺbi. Ak chceme dosiahnuť solídnosť a pokojnú atmosféru, vyberme si prírodné pieskové odtiene.

Pri návrhu musíme dbať na zladenie farieb nielen v jednotlivých miestnostiach, ale aj v rámci celého bytu. Harmónia farieb vytvára dobrý pocit, ktorý je pri budovaní Vášho domova veľmi dôležitý.

 

Techniky maľby, ktoré môžeme použiť v novozrekonštruovanom byte alebo dome

Jednoduchá maľba

Najčastejšími technikami sú valčekovanie a náter kvalitným maliarskym štetcom. Na štetcoch nešetrite, budete mať jednoduchšiu prácu a výsledok bude oveľa lepší. Náter nesmie zo stien stekať a nános treba dobre rozotrieť!

Dekoratívne maľby

Používajú sa na dotvorenie priestoru, no nesmú pôsobiť samoúčelne, pretože by rušili. Plochy môžeme oživiť vzornicovou technikou (šablónovaním), pri ktorej sa vzor zo vzornice reprodukuje, linkovaním, ktoré je vhodné na vytváranie rôznych dekorácií na ploche, wallpainting predstavuje kreatívne maľovanie na stenu. Ručne maľované vzory sú atraktívnym doplnkom interiéru, batikovanie znamená zdobenie plôch pomocou zvitku hrubšej tkaniny (juty, vrecoviny), namočenom v riedkej farbe. Technika tupovania patrí medzi odtlačkové metódy, pričom sa najčastejšie odtláča morská huba alebo štetka. Šumrovanie patrí k výtvarným maliarskym technikám. Robí sa ľahkým otieraní končekov štetín v jemných vlasových ťahoch polosuchým štetcom. Technika žilkovania vytvorí na stene dojem látky.

Či si už vyberieme jednofarebné steny alebo dáme prednosť kreatívnejšej úprave po rekonštrukcii bytu, musíme pamätať na to, že maľba v interiéri má nielen estetickú, ale aj zdravotnú funkciu. Preto by všetky použité maliarske farby mali byť kvalitné, zodpovedajúce súčasným požiadavkám ako z hľadiska hygieny, tak aj ekológie (bez zápachu, emisií, neškodné zdraviu). Z fyzikálnych vlastností sa požaduje vysoká belosť, dobrá krycia schopnosť, nízka spotreba... Ďalej by mali byť paropriepustné, stále, rýchloschnúce a trvanlivé. Mali by dobre odolávať oderu a opotrebovaniu, čo pri každej farbe býva doložené príslušnými atestmi, vystavenými autorizovanými skúšobňami Slovenskej republiky.

Pri maľbe stien zohľadňujeme i to, akú miestnosť maľujeme. Viac namáhané priestory bytu po prerábke (napr. chodbu, detskú izbu, kuchyňu a pod.) môžeme vymaľovať vodou umývateľnou farbou, WC a kúpeľňu s farbami s antifungicídnymi a antibakteriálnymi prísadami.

... a ešte niekoľko rád na záver - platí, že "dokonalá príprava = úspora času"

  • Pred začiatkom maliarskych prác nezabudnite zakryť podlahu zakrývacou fóliou a oblepiť rámy okien a dverí maliarskou páskou.
  • Nezabudnite, že pri aplikácii silikátových farieb (spojivom je draselné vodné sklo) je treba dôkladne zakryť aj keramické obklady, dlažbu okennej výplne, tak, aby nedošlo k ich poškodeniu (poleptaniu).
  • Na nanášanie penetrácie, či už špeciálne vyrobenej alebo nariedenej priamo z farby podľa návodu výrobcu, odporúčame použiť štetec. Tým sa nám podarí dôkladne votrieť penetračný náter do natieraného povrchu, a ten potom hlbšie prenikne do podkladných vrstiev. Je to dôležité hlavne ak máte v zrekonštruovanom byte nové omietky.
  • Po penetračnom nátere nanášame vlastnú interiérovú farbu. Vlastný náter zvyčajne nanášame štetcom alebo valčekom.
  • Ak stenu maľujeme štetcom, vždy začíname pod stropom a postupujeme smerom nadol.
  • Valček nasadzujeme uprostred steny a ťahmi nahor a nadol farbu dôkladne rovnomerne roztrieme pri dodržaní zásady, že posledný zvislý ťah vedieme zhora nadol.
  • Podklad musí byť pevný, suchý, odmastený, čistý, zbavený prachu a nesúdržných vrstiev, riadne zatmelený a zabrúsený. Pri nových omietkach dostatočne vyzretý, inak hrozí nebezpečenstvo farebných zmien.

Zdroj: SaB, Mapei, Weber - Terranova, JAGA GROUP, s.r.o.

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.