Čierna pleseň v kúpeľni

Čierna pleseň v kúpeľni

Určite sa s ňou stretol každý z nás a niektorí s ňou bojujú neustále a bez výsledku. V nasledujúcom článku si povieme, aký má vplyv na naše zdravie, ako s ňou zatočiť a či existuje nejaká prevencia proti tejto zákernej hube.

Čierna pleseň  je označovananá za jednu z najškodlivejších plesní a rastie na stavebných materiáloch, ideálne podmienky pre jej šírenie sú teplo a vlhko. Tento druh huby je pre zdravie veľmi škodlivý, spôsobuje rôzne dýchacie, kožné a iné zdravotné problémy. Čierna pleseň je označovaná za najnebezpečnejšiu pre naše zdravie, jej spóry sa šíria vzduchom, ktorý dýchame a toxíny, ktoré táto huba produkuje sú veľmi toxické a u niektorých ľudí môže vyvolať prudkú pľúcnu infekciu a v krajnom prípade spôsobiť až smrť.

 

Ako sa jej zbaviť?

Hlavne ju nesmieme nasucho utierať, či kartáčovať, pretože by sme spóry tejto plesne ľahko rozšírili ďalej a hlavne by sme sa poriadne nadýchali. Odstrániť ju môžeme použitím prípravku, ktorý je priamo určený na plesne ako Savo proti plesniam alebo Savo proti plesniam Kúpeľňa. Ak niekto chce použiť prírodný prípravok, tak môže nájsť na trhu výrobky z „múdrej huby“ Pythium oligandrum. Táto huba parazituje na čienej plesni, kým ju úplne nepohltí.

Riešením je aj výmena napadnutého silikónu, či škárovacej hmoty (samozrejme po čiastočnom odstránení čiernej plesne) ale ak nebudeme dbať na prevenciu a iba odstraňovať dôsledky, toto riešenie je iba dočasné, pretože pleseň sa znova objaví.

Zdroj obrázku: http://www.savo.eu/produkty-sk/

 

Existuje spoľahlivá prevencia?

Ak si nechceme pestovať v kúpeľni túto čiernu hubu, mali by sme vedieť, za akých podmienok sa jej najlepšie darí. Na svoj rast potrebuje ideálnu teplotu, vlhkosť vzduchu a potravu – teda organické živiny. Teplotu nemôžeme síce veľmi ovplyvniť, pretože čierna pleseň sa šíri pri teplotnom rozmedzí od -2 do +40 stupňov Celzia. Ak ale nebudeme kúpeľňu vykurovať, po sprchovaní a kúpaní sa náhle zvýši teplota v miestnosti, čo spolu s vysokou vlhkosťou vytvára ideálne podmienky pre rast plesne.

Tiež by sme jej nemali poskytovať potravu, čo znamená, že je potrebné pravidelne používať kvalitné čistiace prostriedky na udržanie hygieny v kúpeľni.

Najdôležitejšie je vetranie, vlhký vzduch vznikajúci po sprchovaní či kúpaní je potrebné čo najrýchlejšie vymeniť za suchý vzduch. Ideálne je ak máme v kúpeľni okno, ktoré otvoríme dokorán, aby vlhkosť čo najrýchlejšie odišla z miestnosti a potom je dobré nechať otvorenú mikroventiláciu v prípade, že máme nové okno, ktoré je dokonale utesnené. Ak nie je možnosť mať v kúpeľni okno, treba si dať namontovať ventilátor, ktorý odsaje vlhký vzduch alebo posledná možnosť je zakúpiť si pohlcovač vlhkosti a pravidelne sa oň starať. Samozrejme nesmieme zabudnúť na to, aby sme dvere na kúpeľni nechávali otvorené, aby mohol vzduch voľne prúdiť po byte, aby sa tam neudržiavala vlhkosť.

 

Zhrnutie na záver

Vetrať, vetrať, vetrať… a udržiavať čistotu

 

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.