Najčastejšie chyby pri rekonštrukciách bytov

Najčastejšie chyby pri rekonštrukciách bytov

Práve ste si kúpili "nový" byt či dom, alebo v tom svojom už pár rokov bývate a prestal sa Vám páčiť obklad v kúpeľni, vaňa už má tiež najlepšie časy za sebou

a podlahové krytiny v byte prestali byť "in" ešte v minulom storočí? Rekonštrukciou bytu môžeme svoje bývanie výrazne zlepšiť a aj panelákový byt sa môže zmeniť na útulný, pohodlný a dizajnovo jedinečný domov pre Vás a vašu rodinu.

Učíme sa na vlastných chybách, ale múdri sa učia na chybách iných

Rekonštrukcia je náročná na plánovanie, čas, finančné prostriedky a jej konečný výsledok ovplyvní Vaše bývanie spravidla na niekoľko ďaľších rokov, možno aj desaťročí. Práve toto sú dôvody, pre ktoré je lepšie zabudnúť na známe porekadlo "učíme sa na vlastných chybách" a radšej sa poučiť z chýb, ktoré už urobil niekto iný a bol ochotný sa o ne podeliť. V prípade rekonštrukcie nás totiž chyby, či už naše vlastné rozhodnutia, alebo chyby pri vykonaní prác remeselníkmi, stoja nielen veľa peňazí a času, ale zväčša aj dlhoročný pohľad na ne.

Najčastejšie chyby pri rekonštrukcii bytu

Nereálne očakávania

Prvotným impulzom, ktorý nás vedie k rekonštrukcii bytu alebo domu, sú spravidla naše očakávania. Najmä v prípade, ak nás čaká naša prvá rekonštrukcia bytu a bytového jadra, je dobré urobiť si prehľad a možno aj porovnať naše očakávania s reálnymi rekonštrukciami podobne riešených bytov.

Ak máme byt s výmerou 50m2, ani najlepší architekti a remeselníci nám nedokážu naplniť naše očakávanie, že po rekonštrukcii z neho bude plnohodnotný a funkčný 4-izbový byt s kuchyňou a samostatnou jedálňou. Podobne sa nám ani po rekonštrukcii bytového jadra do panelákovej kúpeľne nepodarí vtesnať sprchovací kút, veľkú vaňu, dvojumývadlo a ešte ju aj využívať ako práčovňu a sušiareň. Samozrejme, vhodnou úpravou priečok a výberom zodpovedajúcej sanity, vhodným výberom farby, sa pár centimetrov kúpeľni pridať dá - reálne aj opticky.

 

Podcenené plánovanie

Ak sme si už upresnili naše očakávania, je potrebné začať dôsledne plánovať. Mať kvalitne vypracovaný plán je základom úspechu. Každá dodatočná zmena v priebehu prestavby predstavuje vyššie výdavky a časovú stratu, preto všetko dobre premyslite a zorganizujte. Overte si dodacie lehoty u predajcov materiálu, informujte sa u dodávateľa prác na časovú náročnosť a nadväznosť jednotlivých prác (najskôr nová elektroinštalácia, až potom omietky, obklady a maľby), pamätajte aj na technologické postupy, ktoré si vyžadujú určitý čas (napríklad obklad musí najskôr vyschnúť, až potom môžeme škárovať, rovnako omietka potrebuje čas, kým ju môžeme začať maľovať). Všetko je potrebné zohľadniť v našom časovom pláne. Najväčšími strašiakmi pri renovácii bytu sú neočakávané výdavky a predlžovanie času rekonštrukcie. Dobrým plánovaním môžeme prípadný vznik tejto nepríjemnosti eliminovať.

 

Nepremyslené financie

Ľudia často podceňujú výšku skutočných výdavkov na rekonštrukciu. Aby ste si vedeli urobiť čo najpresnejšiu predstavu o rozpočte, urobte si prieskum trhu. Zistite si podrobne, koľko stoja práce, materiál, zariadenie, odvoz odpadu. Pri kalkulácii ceny nezabúdajte, že nestačí spočítať len cenu napr. podláh, rátať musíme aj s pomocným materiálom ako je lepidlo, škárovačky a samozrejme netreba zabúdať na cenu práce.  Ak budete naozaj dôkladní, vyhnete sa nepríjemným prekvapeniam. Nie je nič horšie ako to, že vám v priebehu rekonštrukcie dôjdu peniaze. A zlaté pravidlo preverené mnohými skúsenosťami – čo neurobíte hneď, zväčša už nikdy neurobíte.

 

Nedostatočná pozornosť pri výbere remeselníkov

Znie to možno ako fráza, ale nájsť remeselníkov, prípadne firmu, ktorá rekonštrukciu zvládne kvalitne a za optimálnu cenu je asi najťažší proces z celej rekonštrukcie zo strany majiteľov bytu. Musíte si byť istí, že majster, ktorého si najímate, je ten pravý. Mali by ste mu dôverovať, keďže ho púšťate do svojej domácnosti. Vhodné je osloviť firmu na základe referencií, ešte lepšie je odporúčanie od známych. Keď už nájdeme firmu, ktorá sa nám zdá seriózna, máme na ňu dobré referencie a je cenovo prijateľná - to neznamená vždy najlacnejšia, je ideálne, aby bola schopná realizovať celú rekonštrukciu bytu, to znamená rekonštrukciu bytového jadra, elektroinštalácie, vodoinštalácie, pokládku podlahy, prípadne aj maľovanie, pretože jednotlivé nezávislé partie na seba musia čakať, navyše, vodári frflú na elektrikárov a tí zase na niekoho iného. Ak uvažujete o rozsiahlejšej rekonštrukcii a zmene dispozície, zamyslite sa nad možnosťou osloviť architekta. Ten nájde skryté možnosti skôr ako vy. Investícia sa určite oplatí. A nepodceňujte ani výber stavebného dozoru. Môže vám ušetriť peniaze tým, že dohliadne na kvalitu práce firmy, ktorú ste si najali.

Ak sa rozhodnete pre celkovú rekonštrukciu, postup prác by mal byť takýto: búracie práce, čistiace práce a prípravné práce pre stavbu – výmena okien – plyn – vykurovanie – elektroinštalácie – vodoinštalácie – murárske a obkladačské práce – maliarske práce – elektromontážne práce (vypínače, zásuvky, svietidlá) – podlahy – zárubne, dvere – nábytok.

 

Potrebujem zmluvu?

Len správne formulovaná, a najmä existujúca (!) "Zmluva o dielo" vám ušetrí kopu starostí a peňazí pri prípadných reklamáciách. Veľkú pozornosť venujte najmä opisu prác a dodaných materiálov, inak sa vystavíte riziku zvyšovania nákladov a celému radu nedorozumení. Trvajte tiež na tom, že firma podľa zmluvy nebude mať právo bez predchádzajúcej konzultácie a vášho súhlasu robiť nijaké náhradné riešenia. Samozrejmosťou je zmluvne potvrdená cena diela aj prípadné výšky zálohy, pri väčších stavbách i zádržné. Dobré zmluvy nerobia len dobrých priateľov, ale aj dobrých obchodných partnerov.

 

"Zbytočná byrokracia"

V neposlednom rade je potrebné pamätať na platnú legislatívu. Aké povinnosti nám teda zo zákona vyplývjú? Pokiaľ počas rekonštrukcie bytu nerealizujeme aj búracie práce, a neupravujete kultúrnu pamiatku, mali by sme si vo vačšine prípadov vystačiť bez povolení stavebného úradu. Ohlásenie stavebnému úradu budeme potrebovať napríklad pri výmene bytového jadra, pri búrani priečok, osádzaní vonkajších žalúzií, alebo zasklievaní balkónov. Ale pokiaľ chceme búrať otvory v nosných stenách, zväčšovať okenné otvory alebo zamurovávať balkóny, je potrebné požiadať o stavebné povolenie.

Keď už máme stavebné povolenie alebo ohlásenie stavebnému úradu, nezabudneme oznámiť susedom a správcovskej spoločnosti, že budete vykonávať stavebné práce a samozrejme sa snažíme byť k nim čo najviac ohľaduplní. Viac sa tejto téme budeme venovať v niektorom z ďalších článkov v našom blogu o rekonštrukciách bytov, bytových jadier a kúpeľní.

 

Na záver základné pravidlá pri rekonštrukcii bytu v kocke aby ste predišli možným chybám a zbytočne neplytvali financiami

  • Nepodceňujte prípravné práce a dodržiavajte osvedčené postupy: Dajte si na výsledku záležať, prácu robte dôkladne, neuponáhľajte ju a dobre sa na ňu pripravte.
  • Prispôsobte sa malej kúpeľni: Ak máte malú kúpeľňu, vyberte do nej vhodné zariadenie. Nepokúšajte sa vtesnať sanitu bežných rozmerov do malej kúpeľne, zbytočne ju prepcháte.
  • Svetlo je základ: Častou chybou je, že ľudia pri rekonštrukcii zabúdajú na osvetlenie. Pritom svetlo je jedným z najdôležitejších nástrojov na vytvorenie atmosféry, pocitu a modelovanie prostredia. Svetlo urobí polovicu dojmu a príjemného pocitu z nového bývania.
  • Nepodliehajte aktuálnym módnym výstrelkom: Nezanedbateľným prehreškom je snaha o čo najmodernejší interiér, aby sme sa ním mohli pochváliť známym. Myslite však na to, že trendy sú krátkodobé. Zariaďte svoj príbytok štýlovo, aby odolal času a vydržal dlhé roky.
  • Primalé otvory na dvere: Pri rekonštrukcii myslite na to, aby zárubne dverí, najmä v exponovaných miestnostiach, mali dostatočnú šírku – nielen preto, aby sa vám cez ne pohodlne chodilo, ale aby ste do miestnosti dostali napríklad aj rozmernejší nábytok.
  • Zlý odhad trvania rekonštrukcie: Je dôležité správne odhadnúť dĺžku trvania renovácie. Aby ste sa čo najrýchlejšie mohli vrátiť k bežnému životu a neboli frustrovaní z prieťahov, venujte čas plánovaniu.
  • Nezáujem o stavbu: Aj keď prácu zveríte odborníkom, mali by ste vedieť, čo sa to vo vašom byte vlastne deje a čo remeselníci práve robia. Pozorne sledujte ich prácu, aby ste včas zabránili nesprávnym postupom. Aj vy by ste mali mať dostatok informácií, aby ste im vedeli klásť správne otázky.
  • Zabúdanie na elektrické rozvody: Ľudia často nevenujú pozornosť renovácii rozvodov, pretože sú skryté, a najmä drahé. Chyba. Hneď na začiatku si dobre premyslite aj to, kde budete mať umiestnené spotrebiče, a teda kde bude nevyhnutné inštalovať zásuvky.
  • Úložných priestorov nie je nikdy dosť: Nemyslite len na estetickú stránku, ale najmä na praktickosť bývania. Ak sú vstavené skrine určené aj na oblečenie, pamätajte si, že ich hĺbka by mala byť minimálne 60 cm.
  • Ignorovanie štýlu: Aby renovácia nepôsobila kontraproduktívne, snažte sa zachovať štýl nehnuteľnosti, ktorú rekonštruujete.
  • Práce bez povolenia: Ak sa niečo vážne stane pri rekonštrukcii, na ktorú nemáte povolenie, budete mať opletačky nielen s úradmi, ale napríklad aj s poisťovňou, ktorá vám prípadné škody odmietne uhradiť.

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.