Obklady a dlažby pri rekonštrukcii bytu a kúpeľne

Obklady a dlažby pri rekonštrukcii bytu a kúpeľne

V predchádzajúcich článkoch sme sa venovali pri rekonštrukcii kúpeľne najmä sanite a ostatným zariaďovacím predmetom.

Dnes sa spoločne pozrieme na obklady a dlažby, ktoré využijeme nielen v kúpeľni, ale môžeme nimi nahradiť laminátovú alebo drevenú podlahu v miestnostiach, v ktorých predpokladáme zvýšené nároky na čistenie, vlhkosť a vyššiu odolnosť. Ide predovšetkým o kuchyne, vstupné chodby, ale vhodne zvoleným obkladom môžeme dotvoriť aj celkový dizajn bytu do originálnej podoby. Už niekoľko rokov renomovaní výrobcovia dokazujú že obklady a dlažby patria úplne všade, do akýkoľvek priestorov, v akýchkoľvek rozmeroch, tvaroch či farbách. Preto sú obklady a dlažby vhodným a zároveň i odporúčaným druhom materiálu, ktorý môžeme použiť pri rekonštrukcii bytu, bytového jadra, kuchyne alebo niektorej z miestností paneláku či staršieho domu, ktorý už potrebuje renovovať. Nezabudli sme i na schody a balkón, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou bývania v paneláku alebo dome.

Základom pri výbere obkladov a dlažieb je primárne funkcia, ktorú majú plniť, či budú umiestnené vo vlhkom prostredí, protišmyková úprava, v prípade exteriéru - balkónov a loggii je nevyhnutná odolnosť proti mrazu.

 

Obklady a dlažby v kúpeľni

Kúpeľňa je veľmi zaťažená pôsobením vlhkosti, preto treba vhodne vybrať materiály, ktoré použijeme.

Hlavnou požiadavkou pri výbere podlahy v kúpeľni je, aby bola bezpečná, to znamená protišmyková. Veľkú pozornosť pri rekonštrukcii podlahy v kúpeľni treba venovať perfektnej pokládke podlahy, aby sa voda a vlhkosť nedostala pod ňu. Izolácia proti vode a vlhkosti v priestoroch kúpeľní je nevyhnutná, pretože v súčasnom modernom staviteľstve sú mnohokrát z dôvodu praktického využitia a rýchlosti uvedenia stavebných objektov do prevádzky používané materiály citlivé na vodu, ako napríklad sadrokartón. Priesak vody pod nalepeným obkladom a dlažbou spôsobuje vznik neestetických a nehygienických vlhkých škvŕn, ktoré postupne konštrukciu narúšajú. Hydroizolácia v kúpeľni zamedzuje prienik vlhkosti a tak sa vyhneme problémom s plesňami v škárach prípadne na stenách kúpeľne.

Medzi najčastejšie používané podlahové krytiny v kúpeľni patrí keramická dlažba. Praktická a pekná dlažba má však aj svoje nevýhody, je studená a mokré dlažby sú šmykľavé, čo predstavuje riziko úrazu. Preto je dobré pred rekonštrukciou kúpeľne myslieť aj na podlahové kúrenie.

V kúpeľni však veľmi pekne vyniknú aj prírodné materiály, ako žula a mramor. Je to cenovo náročnejšia voľba pre rekonštrukciu, takto obložená kúpeľňa pôsobí ale naozaj luxusne.

Aj správne zvolené farby podčiarknu želaný efekt prestavby, do veľkej kúpeľne môžeme vybrať pestré, intenzívne farby, do malej svetlejšie alebo klasickú bielu farbu, pri ktorej vieme celkový dojem spestriť farebnými doplnkami.

Ak chceme opticky zväčšiť kúpeľňu, na podlahu by sme mali dať dlaždice väčších rozmerov ako sú obklady na stene. V moderných kúpeľniach sa čoraz viac používajú aj mozaiky, ktoré už nie sú len keramické, ale aj mramorové, sklenené, plastové alebo z antikoru. V svetlých farbách sú pre renováciu malej kúpeľne ideálne. S ich pomocou zaoblíte hrany, obložíte policu či umývadlo a priestor tak príjemne zútulníte. Mozaiky v menšej kúpeľni kombinujte s väčším formátom obkladu, docielite tak patričného efektu. V malej kúpeľni je vhodné listely použiť aj vertikálne, opticky tak zvýšia priestor medzi podlahou a pretiahnu prípadný nižší panelákový strop. Tým dokážete aj malú panelákovú kúpeľňu pri jej rekonštrukcii opticky zväčšiť.

 

Kuchynské obklady a dlažby

Kuchyňa je dôležitým miestom každej domácnosti. Mnoho ľudí ju považuje za ich najobľúbenejšiu miestnosť a preto si zaslúži zvláštnu pozornosť pri jej zariaďovaní. Obklady a dlažby do kuchyne môžete doplniť o zaujímavé dekory alebo mozaiky.

Pri kupovaní dlaždíc a obkladačiek na rekonštrukciu kúpeľne a kuchyne pamätajte na to, že k celkovej spočítanej spotrebe je potrebné pridať rezervu 10-15 %.

 

Typy a vlastnosti keramických obkladov a dlažby

1. GLAZOVANÉ KERAMICKÉ OBKLADY:

Sú vhodné ako obklady stien v interiéroch. Sú farebne stále, nemenia svoj rozmer. Sú vhodné na použitie v kúpeľniach, WC, kuchyniach, atď. Obklad nemožno použiť ako dlažbu.

2. GLAZOVANÉ KERAMICKÉ DLAŹBY:

Sú vhodné na použitie v interiéroch. Sú určené do priestorov menej frekventovaných (byty, domy …), nie pre polyfunkčné domy alebo úrady. Sú farebne stále a nemenia svoj rozmer.

3. PORCELÁNOVÉ GRESY GLAZOVANÉ A NEGLAZOVANÉ:

Sú určené do frekventovaných priestorov. Je to skupina dlažieb s najvyššími parametrami oteruvzdornosti a tvrdosti. Majú minimálnu nasiakavosť. Použitie: priestory veľmi exponované, obchodné domy, banky, predajne áut. Sú určené do exteriérov (terasy, chodníky a pod). Sú farebne a rozmerovo stále.

 

Tichá dlažba - zvyšuje kvalitu podláh pri rekonštrukcii bytu v panelovom dome

Počujete od susedov nad vami každý krok? Či už v panelových bytoch alebo rodinných domoch, začnete sa zaujímať o termín „kroková nepriezvučnosť“. Je totiž dosť dobre možné, že na poschodí nad vami je položená keramická dlažba bez zodpovedajúcej zvukovej izolácie. Nie je však potrebné sa inak praktickej keramickej dlažby vzdávať. Na trhu existuje zvukovo izolačná vložka - SDI panel. Zvukovo izolačná vložka - SDI panel utlmí pri položení pod dlažbu hlučnosť o 16 – 18 decibelov. Jedná sa o materiál iba 4,8 mm tenký, ktorý sa vkladá medzi vrstvy lepidla pri inak tradičnom kladení dlaždíc. Ušetríte peniaze na riešenie stropných konštrukcií a vaša podlaha vyhovie platným normám. 
Susedia od Vás už nebudú počuť skoro nič - hry a hopsanie Vašich detí, prudké pády predmetov, atď..

 

Lepenie obkladu a dlažby

Dlaždice a obklad môžeme osadiť na čisté minerálne omietky, povrchy cementových poterov, čisté a suché betónové povrchy, sadrokartónové dosky a dosky na báze cementu, ako aj na pôvodné keramické obklady. Pri príprave podkladu a dlažby pred ukladaním je však potrebné dodržať niektoré opatrenia.

Približne po dvadsiatich štyroch hodinách môžeme na hydroizoláciu lepiť dlažbu a obklad. Odporúča sa, aby sa použili lepidlá od toho istého výrobcu, ktorý dodal hydroizoláciu. Tým sa zaručí kompatibilita systému. Lepiace tmely musia zodpovedať aspoň triede C2TE, ktorá sa určila európskou normou EN12004. Bližšia špecifikácia lepidla závisí od druhu a formátu obkladu. Prírodný kameň si vyžaduje rýchloschnúce lepidlo, ktoré vyschne po dvoch hodinách, zatiaľ čo bežné do dvadsiatich štyroch hodín. Po jeho vyschnutí možno škárovať.

Základný postup pri obkladaní rekonštruovanej kúpeľne v bodoch:

  • Príprava podkladu
  • Rozmeranie obkladov do kúpeľne
  • Nanesenie lepiaceho tmelu
  • Obkladanie stien kúpeľne
  • Meranie podkladu
  • Kladenie dlažby
  • Riešenie obkladania atypických miest v kúpeľni
  • Škárovanie obkladov a dlažby
  • Silikónovanie

 

Schody

Pre obklady schodov v interiéri a exteriéri odporúčame použiť schodové tvarovky. V exteriéri pred domom, bytovým domom, úradmi, školami je nutné použiť schodovky s reliéfnym povrchom a dostatočnou protišmykovosťou.

 

Balkóny a terasy

K bytu v paneláku alebo poschodovému rodinnému domu zväčša patrí i balkón, na ktorý netreba zabúdať pri prerábke bytu.

Jeho podklad musí byť realizovaný z mrazuvzdorného vyzretého materiálu bez dodatočných deformácií, s čistým hladkým povrchom bez špiny. Podkladové plochy musia byť realizované so sklonom min. 2%. Konštrukcie zábradlia balkónu musia byť ukotvené mimo keramickú plochu.

Na napenetrovaný, vyspádovaný podklad sa nanáša suchá alebo tekutá hydroizolácia. Hydroizolačná vrstva musí byť spoľahlivo vodotesne napojená na odvodné armatúry a vyvedená do výšky min. 15 cm na priľahlé zvislé plochy a steny za pomoci pružnej tesniacej pásky. Na túto kvalitnú hydroizolačnú vrstvu možno klásť dlažbu za pomoci stavebného lepidla. Pri kladení je nutné rešpektovať a vykonať predpísané dilatačné škáry okolo stien, konštrukcií a plôch dlhších ako 3m. Behom kladenia obkladu a jeho vytvrdnutia nesmie teplota okolitého prostredia klesnúť pod +5 °C. Po vytvrdnutí tmelu sa realizuje škárovanie mrazuvzdornou pružnou škárovacou hmotou a vyplnenie dilatačných škár polyuretánovými hmotami.

Zdroj: RAKO, MAPEI, Weber - Terranova, TECHNIK, MAAG, JAGA GROUP

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.