Viacgeneračné bývanie alebo rekonštrukcia kvôli priestorovému usporiadaniu bytu či domu

Viacgeneračné bývanie alebo rekonštrukcia kvôli priestorovému usporiadaniu bytu či domu

Dnes vyzerá dispozičné riešenie priestoru nášho sladkého domova úplne odlišne, ako tomu bolo v minulosti.

Ako plynie čas, mení sa osadenstvo bytu, pribúdajú noví členovia rodiny a tí ostatní stárnu a niektorí kvôli zhoršenému zdravotnému stavu potrebujú úplne inak vyriešiť svoj priestor.

 

Kedysi žilo viac generácií pod jednou strechou a bola to bežná prax, dnes chceme mať svoje vlastné hniezdočko sami pre seba. Ekonomické dôvody nás však často dovedú k riešeniu, že musíme zdieľať svoj domov aj so svojimi rodičmi, prípadne prarodičmi a preto je veľmi dôležité, aby si každý člen domácnosti našiel svoje miesto a mal svoje pohodlie a samozrejme aj svoje súkromie. Ak máme rodinný dom, riešenie je jednoduchšie v tom, že môžeme pristavovať, nadstavovať, prípadne si z podkrovia urobiť nový byt, ak však bývame v bytovom dome, musíme si poradiť iba s takou plochou, akú obývame, byt si nezväčšíme a preto musíme nájsť iné, pre nás vhodné riešenie – zbúrať priečky, či postaviť nové, ale nesmieme zabudnúť na to, že ak chceme zasahovať do nosných priečok, musí nám to odobriť statik a musíme požiadať o stavebné povolenie.

Ak ideme meniť priestorové usporiadanie bytu, mali by sme brať zreteľ na všetkých členov domácnosti, ich životný štýl, spôsob užívania priestoru a mali by sme brať ohľad aj na ich koníčky a záľuby. Rovnako dobré je aj myslieť trocha do budúcnosti, z praktických dôvodov by sme mali predvídať prípadné zdravotné obmedzenia u starších členov rodiny, tak isto by sme nemali zabudnúť na zriadenie prípojok k televízií, či internetu v každej obytnej miestnosti, pretože deti dorastajú a budú chcieť plnohodnotne využívať svoj priestor. Tiež by sme si mali premyslieť aké aktivity sa budú diať v byte, či s tým nie je spojený napr. hluk a podobne.

 Tým, že sa dnešné rodiny stretávajú čoraz menej, veľa ľudí sa rozhodne prepájať napr. obývačku s kuchyňou, alebo kuchyňu s jedálňou, do jedného celku, kde sa rodina potom spoločne stretáva, vzniká nový priestor na vzájomnú komunikáciu a bližší kontakt. Takže ak sa zrušia niektoré priečky, presvetlíme a prevzdušníme priestor a získame pocit priestrannosti.

 

Ak obývame spoločný byt so starými a chorými ľuďmi, musíme im ich životné podmienky čo najviac prispôsobiť. Hlavne sociálne rodina3-222x300zariadenie bytu a schody musíme opatriť madlami, ktoré im pomôžu pridržať sa, či vstať, preto musia byť namontované v správnej výške, ktorú prispôsobíme dotyčnému členovi rodiny. Nesmieme zabudnúť odstrániť všetky prahy z dverí a tiež vybaviť byt poriadnym osvetlením, pretože aj nedostatočné osvetlenie vedie k zvýšenému riziku úrazu takéhoto člena rodiny. A nemenej dôležité je vymeniť vaňu za sprchovací kút so sedadlom, pretože vaňa pre nich býva často veľmi ťažko prístupná.

A ak máme v rodine niekoho, kto je odkázaný na invalidný vozík, tak by sme mu mali vytvoriť priestor bez bariér, aby sa mohol pohodlne pohybovať po byte. Je potrebné zabezpečiť širšie komunikácie, s možnosťou otočenia sa s vozíčkom, taktiež kuchyňa a sociálne zariadenie musia byť prispôsobené vozíčkarovi, aby mohol komfortne existovať v priestore. A nezabudnime ani na ovládacie prvky, aby boli napr. vypínače umiestnené v takej výške, aby to nenarúšalo pohodlie tohto člena domácnosti.

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.