Nová elektroinštalácia v byte

Nová elektroinštalácia v byte

Ak má váš byt pár desiatok rokov, je najvyšší čas vymeniť elektrické rozvody,pretože za tú dobu  sú už značne opotrebované a nehovoriac o tom, aké množstvo elektrických spotrebičov používame dnes oproti minulosti

, keď sme mali nový byt, tých spotrebičov bolo minimálne oproti súčasnosti. Ističe už len ťažko zvládajú taký odber elektriny a spolu so starými rozvodmi sú mnohokrát aj životu nebezpečné. Tiež všade prítomné predlžovacie káble nie sú ani príliš estetické, ale nie je to ani príliš bezpečné, pretože častokrát sa o ne môžeme potknúť a spadnúť. Preto je potrebné vymeniť elektroinštalácie.

 

Ak robíme rekonštrukciu bytu, nemali by sme opomenúť výmenu elektrických rozvodov, pretože ak si dáme nainštalovať napr. laminátové, či drevené podlahy a po čase sa rozhodneme pre výmenu elektroinštalácií, tak sa nám môže veľmi ľahko stať, že sa nám tie podlahy poškodia napriek tomu, že ich pozakrývame kartónmi, pretože pri vysekávaní drážok pre kabeláž, sa úlomky betónu môžu dostať aj pod kartóny a poškriabu nám podlahu.

 

Pred výmenou elektrických rozvodov by sme si mali dobre premyslieť, aké spotrebiče a kde používame a podľa toho si dať namontovať nové zásuvky. elektroinstalacia 2-300x83V dnešnej dobe sú nároky na elektrické pripojenie diametrálne odlišné od minulosti, pretože nových spotrebičov v domácnosti neustále pribúda a my chceme mať možnosť napojiť sa všade tam, kde to potrebujeme, aby sme bývali pohodlne a komfortne.

 

Ak si nechceme nechať „rozbiť“ byt, môžeme si vybrať aj možnosť viesť elektrickú kabeláž aj na povrchu v povrchových lištách, ale v tomto prípade musíme zvážiť, či nám to z estetického hľadiska nebude prekážať. Alebo sa môžu elektrické rozvody viesť v dutinách stavebných konštrukcií, ktoré sa vytvoria práve pre tento účel, sú to napríklad sadrokartónové podhľady alebo priečky, prípadne zdvojené podlahy, čím sa nám trošku zmenší priestor. Najviac využívaná možnosť ako vymeniť novú elektroinštaláciu, je zasekanie kabeláže do drážok v stenách alebo sa do stien zasekajú ohybné plastové rúrky, do ktorých sa káble naťahujú až potom, ako sa ukončia murárske práce. Dnes nájdete na trhu aj napájacie lišty, ktoré sú pripojené na elektrickú sieť a každá lišta vám uelektroinstalacia 3-138x300možní si pridať toľko zásuviek, koľko potrebujete, pretože na jeden meter lišty je možné pripojiť až dvanásť zásuvkových adaptérov, ktoré sú veľmi variabilné, vzhľadom k tomu, že podľa potreby ich môžeme kedykoľvek premiestniť inam, alebo ich odobrať, ak nie sú využívané.

 

K výmene elektrických rozvodov neodmysliteľne patrí aj výmena ističovej skrinky, pretože staré ističe nespĺňajú ani potrebu odberu energie ani technickú normu. Ističovú skrinku si môžeme vybrať nástennú – ktorá sa namontuje na stenu, alebo zápustnú, ktorá bude zasekaná v stene.

 

Na záver pripomeniem, že nesmieme zabúdať na to, že všetky elektrické rozvody musia byť inštalované odborne a bezpečne a musia zodpovedať platným technickým normám. Po ukončení prác, pred samotným uvedením elektroinštalácie do prevádzky, by mal všetko odskúšať a zrevidovať revízny technik, ktorý vám na základe stavu inštalácie vydá revíznu správu.

 

Ešte jedna malá rada – pri kompletnej výmene elektroinštalácií v byte je dobré si zabezpečiť náhradné bývanie, pretože všade je veľmi veľa prachu a bývanie v takýchto podmienkach je dosť obtiažne.

Related Articles

Informácie

V prípade záujmu o rekonštrukciu bytového jadra, kúpeľne, stavebnej úpravy alebo komplexnej rekonštrukcie domu / bytu - zašlite nám krátky e-mail s požiadavkou a my Vás budeme obratom kontaktovať.

E-mail formulár nájdete v sekcii KONTAKT.

Ak máte radšej telefonický kontakt stačí nám zavolať na mobil: 0907 794 558.